Pełny dostęp do zasobów serwisu
Niezarejestrowni goście mają pełny dostęp do zasobów serwisu. Mogą pisać komentarze, posty na forum, pobierać wszystkie zamieszczone w serwisie pliki i załączniki do wiadomości na forum. Zapraszamy!
Dlaczego tu jest reklama?
autor: Petros | napisano 20 kwietnia 2008 o 13:59
czytano 21973 razy | średnia ocen: 5.17

Rolnictwo starożytnych Greków

Ziemie starożytnej Grecji były ubogie, niezbyt urodzajne, w osiemdziesięciu procentach pokryte górami. Rozleglejsze równiny znajdowały się jedynie w Tesalii oraz na Półwyspie Peloponeskim, w jego południowo-zachodniej części. Podstawową uprawą helleńskich rolników były więc oliwki, które nie są zbyt wymagającymi roślinami. Oprócz nich pozyskiwano: zboże, proso, pszenicę, winną latorośl, bób, soczewicę, figi. Znane były także: jabłka, gruszki, śliwki i różne rodzaje warzyw takie jak cebula lub ogórki. Nie znano natomiast uprawianych obecnie w Grecji pomidorów, arbuzów, pomarańczy i brzoskwiń.

Starożytni Grecy musieli budować w terenie górzystym sztuczne tarasy ogrodzone kamiennymi murkami, wypełnione ziemią przyniesioną w koszach z żyznych dolin. Mieszkańcy równin byli w lepszym położeniu, choć i oni mieli wiele pracy przy uprawie pól. By ziemia nie jałowiała tak szybko, stosowano dwupolówkę czyli uprawę pól na zmianę w ciągu roku. Ziemia pozostawiana odłogiem była starannie przekopywana motykami lub orana co najmniej 2 - 3 razy w ciągu roku. Wprowadzenie radła pozwoliło na wykorzystanie gorszych gleb, które obsiewano jęczmieniem i prosem. Winnice dostarczały surowca do produkcji wina, którego używano jako napoju codziennego lub luksusowego (w zależności od jakości). Należy również wspomnieć, że upijanie się nie leżało w dobrym tonie, dlatego wino rozcieńczano z wodą. Oliwki, do których idealne pasują warunki klimatyczne i glebowe Grecji, dawały różne rodzaje oliwy używanej do przyrządzania potraw, konserwacji produktów, oświetlania domostw i pielęgnacji ciała.

Warunki naturalne Grecji nie pozwalały na hodowlę dużej ilości bydła rogatego. Chętnie hodowano natomiast mniejsze zwierzęta – owce, kozy, osły. Zamożni mogli sobie pozwolić na utrzymywanie koni. Zwierzęta hodowlane wykorzystywano do pracy i transportu, pozyskiwano ich wełnę i przetwarzano na różne sposoby mleko. Mięso nie było częstym gościem na greckim stole. Większe stada pasterze wypasali na nieuprawnych terenach, ale niestety pasterstwo i tak przyczyniło się do niszczenia niebogatej roślinności. Żyjący nad morzem Grecy cenili sobie ryby i owoce morza, ale nie mogli cieszyć się ich obfitością. Morze Egejskie było ubogie w ryby. Po okresie Wielkiej Kolonizacji zaczęto sprowadzać ryby wędzone, suszone lub solone znad Morza Czarnego i zachodniej części Morza Śródziemnego.

źródło: "Historia: Ludzie i epoki" Krzysztofa Polka i Marka Wilczyńskiego
komentarze (1) | napisz komentarz
nie musisz się rejestrować!
Prace Heraklesa
© Archeos.pl | O serwisie | Kontakt |
Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych i reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem