Forum Archeos

Różne => Quiz Mitologiczny => Wątek zaczęty przez: Kalontas w 19.06.2008, 17:22:38

Tytuł: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.06.2008, 17:22:38
Witam wszystkich miłośników jedynego i niepowtarzalnego Quizu Mitologicznego. Po wielu perypetiach i w sumie dwóch edycjach quizu na innych serwisach, znów jesteśmy na Olimpie.

Pomyślałem, że po tylu edycjach pora na edycję inną niż inne i niezwykłą. Oto nadciąga...

STARCIE TYTANÓW!

Otóż automatycznie do pierwszej rundy przechodzą wszyscy dotychczasowi zwycięzcy i laureaci quizów, którzy wyrażą ochotę na uczestniczenie. Właśnie chodzi mi o wyłonienie najlepszego z najlepszych - spośród dotychczasowych zwycięzców.

Oczywiście ci, którzy jeszcze nic nie wygrali mogą się zgłaszać, ale będą musieli przejść przez rundę eliminacyjną i przejdzie spośród nich tylko jeden najlepszy.

Prosiłbym w tym wątku potwierdzać swoje uczestnictwo ("tytani") lub oferować chęć udziału w eliminacjach (zwykli uczestnicy).
Powodzenia.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 19.06.2008, 18:14:17
Ja się zgłaszam, tylko nie wiem czy jestem Tytanem ( :D ) czy nie...
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.06.2008, 18:51:09
Jesteś, bo byłeś finalistą przynajmniej w pierwszej edycji. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: gral w 19.06.2008, 18:54:21
Ja się zgłaszam ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.06.2008, 19:02:59
Do naszych "tytanów" należą jeszcze MaZa, Petros, KazuaR i Parszywek. Zapewne przynajmniej trzech z nich się jeszcze zgłosi.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Drizzt w 19.06.2008, 19:07:59
Zgłaszam się do Eliminacji... Jakoby takie istnieją, nie wiem czy to dobrze że piszę że gadamy przez gg. xD Lubie mieszać. xD
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 19.06.2008, 19:37:29
Ja się już zgłaszałem chyba ;D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Petros w 19.06.2008, 19:47:05
Ja się zgłaszam do I rundy :D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 19.06.2008, 21:33:25
Też się zgłaszam. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: GłogowskiOdys w 19.06.2008, 22:14:11
Wydaje mi się, że ja też jestem Tytanem - wygrałem chyba V edycję quizu. :) Tylko, kiedy będzie odbywał się ten konkurs?? Bo nie wiem czy akurat będę w domu.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.06.2008, 23:13:43
GłogowskiOdys, przyznam, że przeoczyłem ciebie - nie myślałem, że się jeszcze zjawisz. Oczywiście, że należysz do "tytanów". ;) Konkurs rozpocznie się pod koniec czerwca, dokładną datę jeszcze ogłoszę.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Petros w 19.06.2008, 23:26:40
Dawno Cię nie było na forum GlogowskiOdysie. Skąd się dowiedziałeś o quizie?
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: KajSztof w 19.06.2008, 23:32:38
Szpiedzy, Petros, szpiedzy! ;D

Ja się jeszcze zastanowię nad przystąpieniem do Quizu. ;)
Ale chyba po Quizie na Kemecie, sobie odpuszczę. :D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 20.06.2008, 08:34:13
Ja jednak muszę zrezygnować ponieważ 7 lipca wyjeżdżam nad morze ;D.   
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 20.06.2008, 08:36:54
W moim przypadku wszystko zależy od terminu. Z chęcią wziąłbym udział, ale na razie muszę się wstrzymać.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: GłogowskiOdys w 20.06.2008, 14:46:07
Ja się zapiszę, jednak wszystko zależy od daty. Jeśli tylko będę miał dostęp do neta, to z chęcią wezmę udział.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Bartek w 20.06.2008, 15:54:27
Oj, chciałbym się zgłosić, ale jadę na obóz. Wyjeżdżam 23 VI, a wracam w lipcu, tak 10 VII.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 22.06.2008, 16:00:24
Zaczynamy w poniedziałek 30 czerwca. Pasuje wam?
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 22.06.2008, 17:17:53
Mi pasuje! :) Ale ja jako 'tytan' nie muszę przechodzić przez I rundę? Tak? :)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 22.06.2008, 18:22:06
Nie musisz przechodzić przez eliminacje, ale zaczynasz od pierwszej rundy (czyli 1 lipca zaczynasz).
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 24.06.2008, 17:03:47
Mi pasuje ;D.
Tytuł: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 30.06.2008, 20:40:16
Więc, proszę państwo oto przed nami... Starcie Tytanów!

Jednak nasi Tytani mogą trochę jeszcze poczekać. Przed nami eliminacje, czyli starcie tych, którzy śmią rzucić wyzwanie naszym Tytanom i zmierzyć się z najlepszymi z najlepszych. Wy, śmiertelnicy, rzucacie wyzwanie tym arcypotężnym istotom, ale macie takie prawo. Czy jednak zdołacie z nimi zwyciężyć? Czas pokaże, może jeden z was sam staniecie się kolejnym Tytanem po tej edycji.

Oto więc moje pytania eliminacyjne dla śmiertelników:
1) Kto wygrał w walce Lelaps - Lis Teumesseński?
a) Lelaps
b) Lis Teumesseński
c) oboje się nawzajem zabili
d) zastygli w bezruchu z powodu paradoksu

2) Kto - zdaniem Polifema - oślepił go?
a) Odyseusz
b) Herakles
c) Ktoś
d) Nikt

3) Który król Likii miał kłopoty z Bellerofontem?
a) Jobates
b) Syzyf
c) Projtos
d) Akrizjos

4) W co Dionizos zamienił piratów, którzy go porwali?
a) w rekiny
b) w delfiny
c) w płotki
d) w szczupaki

5) Który trojański książę był nazywany Aleksandrem?
a) Hektor
b) Deifobos
c) Helenos
d) Parys

Życzę powodzenia śmiertelnikom, albowiem tylko jeden z nich przetrwa eliminacje, by zmierzyć się z Tytanami.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Drizzt w 02.07.2008, 00:21:33
1=d
2=a
3=a
4=a
5=a
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 02.07.2008, 00:38:33
I tym samym Drizzt, z dwoma punktami, jako jedyny spośród śmiertelników przechodzi do I Rundy. Już te 20 min mu wybaczę, gdyż jako jedyny w ogóle odpowiedział.

1) d
2) d
3) a
4) b
5) d
Szersze wyjaśnienia jutro.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 02.07.2008, 11:34:45
Gratulacje! :D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 02.07.2008, 11:38:43
A ty drogi tytanie znałeś odpowiedzi na te pytania?  ;D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: KajSztof w 02.07.2008, 11:48:06
Ale żeby w drugim pytaniu źle odpowiedzieć... ;D
Gratulacje, Mojsie! :)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 02.07.2008, 12:19:14
A ty drogi tytanie znałeś odpowiedzi na te pytania?  ;D
To nie jest w tej chwili istotne... :D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 02.07.2008, 13:03:54
Szczegółowe odpowiedzi:

1) Lis Teumesseński miał tą cudowną właściwość, że nie mógł go dogonić żaden pies. Lelaps miał tą cudowną właściwość, że żadna zwierzyna nie mogła mu umknąć. Wynikł paradoks, który spowodował, że oboje zastygli w bezruchu. Więc odpowiedź D.

2) Polifem nie wiedział, kogo gości w swojej jaskinii. Gdy zapytał Odyseusza o imię, ten odpowiedział że on jest "nikt". Zdaniem Polifema, oślepił go więc Nikt. Więc odpowiedź D.

3) Ten król Likii to Jobates. Jeśli ktoś zaglądał na olimpijską Wiki, to by to wiedział - to król Likii, w którego się wcielamy w misji "Projtos i Bellerofont". Więc odpowiedź A.

4) Dionizosa, jeszcze herosa, porwali niegdyś piraci. Uważali się za "rekinów siedmiu mórz". Gdy Dionizos zamienił ich w "ryby", postanowił spłatać im psikusa i zamienić ich w coś zupełnie innego niż to, za co się uważali - w delfiny. Więc odpowiedź B.

5) Aleksandrem - obrońcem mężów - nazywano Parysa. Właściwie niewiadomo skąd dostał ten zaszczytny przydomek, ale musiał dokonać czego ważnego na Idzie. Więc odpowiedź D.

Jeszcze dziś postaram się umieścić pytanie I Rundy dla naszych Tytanów i Drizzta.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 02.07.2008, 23:00:11
To nie jest w tej chwili istotne... :D

Ależ oczywiście, że jest. Dla ciebie to powinna być pestka.

Wyjaśnienia są naprawdę precyzyjne i nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: KajSztof w 03.07.2008, 00:40:18
Drizzt pokonał w tej rundzie wielu przeciwników. ;D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Eliminacje
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 03.07.2008, 10:22:08
No naprawdę było ich tak dużo, że warszawskie metro w godzinach szczytu, przy tym konkursie okazuje się pestką.
Tytuł: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 03.07.2008, 10:53:51
To jak, Tytani, gotowi? Będziecie teraz współzawodniczyć między sobą, razem z Drizztem, o to, który z was zostaniem najlepszym z najlepszych. A to starcie rozpoczyna się już tutaj, w I Rundzie.

Gotowi?
Oto pierwsze pytanie, macie jak zwykle czas do drugiej północy.

1) W jaki sposób król Likomedii, Likaon, chciał sprawdzić wszechwiedzę bogów?
a) podał im potrawę z ludzkiego mięsa
b) oszukał ich w datkach ofiarnych
c) próbował uwieść Herę
d) zniszczył świątynie Zeusa i próbował oskarżyć o to swojego teścia
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 03.07.2008, 11:00:46
a) podał im potrawę z ludzkiego mięsa.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 03.07.2008, 12:20:44
A. :)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 03.07.2008, 12:41:48
A.

Jak zrobiłem zbędny ontop, to proszę o skasowanie. ;)
Szczegóły potem sam wyjaśnię. :P - Kalontas
ziemek8: Nie czerwonym Kalontasie. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 03.07.2008, 16:05:58
Odp. A
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 07.07.2008, 13:02:59
Poprawna była odpowiedź A.

Parszywek - 1pkt
Ziemek - 1pkt
KazuaR - 1pkt
Petros - 1pkt
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 07.07.2008, 13:04:38
Nie czekamy, tylko jedziemy dalej:

2) Ile wynosiła różnica głów pomiędzy Cerberem, a jego bliźniaczym bratem Orthrosem?
a) wcale
b) jedna głowa różnicy
c) dwie głowy różnicy
d) trzy głowy różnicy
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 07.07.2008, 13:12:07
Odp. B
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 07.07.2008, 13:54:54
Odp. B
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 07.07.2008, 13:55:00
B. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 09.07.2008, 16:40:14
Już dziewiąty, więc czas na odpowiedzi minął.

Parszywek - 1pkt
Ziemek - 2pkt
KazuaR - 2pkt
Petros - 2pkt
G'woli wyjaśnienia - Orthros miał dwie głowy, a Cerber trzy, więc różnica wynosiła jedną.

A teraz pytanie, na które chyba odpowiecie. ;)
3) Na podstawie jakiej gry towarzyskiej tytan Japet nadał imiona swym bliźniaczym synom, Prometeuszowi i Epimeteuszowi?
a) warcaby
b) szachy
c) kości
d) bierki
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 09.07.2008, 17:03:23
Szczerze, nie mam pojęcia, myślę, że to może być odpowiedź B.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 09.07.2008, 18:49:58
Odp. C
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 09.07.2008, 21:03:48
C.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 12.07.2008, 16:35:55
Z rozpędu zapomniałem wczoraj rozstrzygnąć sprawę. Poprawna odpowiedź to C. Oj, Ziemek - nie czytało się wątków na forum, w dziale "Mitologia". :P

Parszywek - 1pkt
Ziemek - 2pkt
KazuaR - 3pkt
Petros - 3pkt

4) Jakie miejsce na Ziemi - jako jedyne - nie zostało spalone przez Tyfona?
a) Delfy
b) Teby
c) Parnas
d) Olimp
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 12.07.2008, 16:57:10
Odp. D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 12.07.2008, 17:59:27
Odp. D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 12.07.2008, 19:23:33
D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 14.07.2008, 08:44:47
D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 14.07.2008, 13:02:51
Przykro mi Parszywek, po czasie.
Poprawna była oczywiście odpowiedź D. W związku z tym, punktacja obecna charakteryzuje się następująco:

Parszywek - 1pkt
Ziemek - 3pkt
KazuaR - 4pkt
Petros - 4pkt

Jeśli taka punktacja utrzyma się po następnym pytaniu, będzie jasne, kto przechodzi do II Rundy.
A tymczasem, piąte, ostatnie pytanie:

5) Z którą z tych kobiet Odyseusz nigdy nie romansował?
a) Penelopa
b) Kirke
c) Kalipso
d) Dydona
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 14.07.2008, 13:09:07
D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 14.07.2008, 13:22:08
Odp. D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 14.07.2008, 13:24:07
Odpowiedź D. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 14.07.2008, 14:08:23
d) Dydona
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: I Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 16.07.2008, 13:28:28
Oczywiście odpowiedź D.

Parszywek - 2pkt
Ziemek - 3pkt
KazuaR - 4pkt
Petros - 4pkt

W związku z tym, do II Rundy przejdą Kazuar i Petros. Gratulacje i zapraszam już wkrótce na kolejną rundę - pamiętajcie, tym razem będzie liczył się czas odpowiedzi.
Tytuł: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 18.07.2008, 19:38:45
Zapraszam do udziału w drugiej rundzie naszych dwóch Tytanów - Petrosa i KazuaRa. Wy dwoje jako jedyni przetrwaliście starcie z pozostałymi Tytanami i to między wami dwoma rozegra się pojedynek o supremację. Tylko jeden z was dotrwa do finału, gdzie powalczy o tytuł "najlepszego z najlepszych". Pamiętajcie - tym razem liczy się czas odpowiedzi, tak więc w wypadku remisu będzie brany pod uwagę ogólny czas udzielenia wszystkich odpowiedzi, włącznie z tymi błędnymi.

Oto moje pierwsze pytanie do drugiej rundy:
1) Komu udało się to, czego nie mógł dopiąć przez 20 lat Posejdon - zabić Odysa?
a) Telemachowi
b) Telegonowi
c) Penelopie
d) Antinoosowi
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 18.07.2008, 19:57:44
Odp. B
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 19.07.2008, 03:12:08
B.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.07.2008, 14:37:14
Poprawna odpowiedź to oczywiście B. Niestety KazuaR byłeś tu o 7 godzin za późno. :)

Punktacja:
Petros - 5 pkt, 00:18:59
KazuaR - 4 pkt, 07:33:23
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 22.07.2008, 14:54:58
Odpoczęli? No to wracamy do gry. :)

2) Jak się nazywało miasto słynne m.in. z miejsca uprowadzenia Persefony do Hadesu?
a) Eleusis
b) Kolon
c) Kroton
d) Samos
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 22.07.2008, 17:21:17
Odp. A
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 22.07.2008, 18:00:50
A.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 22.07.2008, 18:19:49
Odpowiedź A - Hades porwał ją w Eleusis i schował się do Podziemi w pobliskim Kolonos, gdzie miało być przejście.

Petros - 6 pkt, 02:45:18
KazuaR - 4 pkt, 10:39:15
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.07.2008, 12:29:33
Gotowi do dalszej gry?

3) Który heros zdołał schwytać prawdziwego ojca Minotaura?
a) Jazon
b) Herakles
c) Odyseusz
d) Eneasz
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 28.07.2008, 14:33:09
B.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 28.07.2008, 17:44:17
Odp. A
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.07.2008, 17:55:16
Poprawna odpowiedź to B - ojcem tym był byk kreteński, a tego schwytał jako jedną z 12 prac Herakles.

Punktacja:
Petros - 6 pkt, 07:58:02
KazuaR - 5 pkt, 12:42:51
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 30.07.2008, 14:11:52
4) Który z tych rozbójników z przesmyku istmijskiego był znany jako "Rozciągacz"?
a) Skiron
b) Sinis
c) Damastes
d) Perifetes
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 30.07.2008, 14:31:28
Odp. C
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 30.07.2008, 14:35:25
C.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 30.07.2008, 15:36:53
Owszem, był to Damastes zwany Prokrustesem, czyli "rozciągaczem".

Punktacja:
Petros - 7 pkt, 08:17:38
KazuaR - 5 pkt, 12:56:08
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 31.07.2008, 13:29:16
No to przed wami ostatnie pytanie, które wszystko rozstrzygnie.

5) Który z tych herosów nie spotkał Kirke?
a) Jazon
b) Odyseusz
c) Eneasz
d) Tezeusz
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 31.07.2008, 13:42:41
Odp. D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KazuaR w 31.07.2008, 14:40:00
D.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 31.07.2008, 14:51:19
Poprawną odpowiedzią było D, czyli Tezeusz.

Otóż ostateczna punktacja przedstawia się następująco:
Petros - 8 pkt, 08:31:03
KazuaR - 5 pkt, 14:06:52

W związku z tym, do finału przechodzi Petros. KazuaR niestety się spóźniał i przegrał głównie dlatego. Finał już wkrótce. ;)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Petros w 31.07.2008, 14:58:42
Pewnie odpadnę już przy pierwszym pytaniu, bo Kalontas szykuje coś naprawdę trudnego.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 31.07.2008, 15:07:09
W końcu na finał szykuje się ostatecznie pytanie: kto jest najlepszy z najlepszych? :) Na pewno nie będzie łatwo i będę wygrzebywał różne zapomniane mity. ;D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: II Runda
Wiadomość wysłana przez: KajSztof w 31.07.2008, 16:16:18
Petros podzieli mój los. :D (patrz Kemet) :P
Tytuł: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 12:25:13
Oto przed nami tym razem naprawdę Wielki Finał - gdyż toczyć się pojedynek o miano najlepszego z najlepszych, zwycięzcy zwycięzców, największego z Tytanów. Czy Petros zwycięży to zaszczytne miano, czy może pozycja Kalontasa zostanie niezachwiana? Już wkrótce się to okaże!

Oto więc pytanie dla Petrosa na dobry początek.

1) Proszę o wymienienie imienia mitologicznego demona zemsty i kto z uosobienia zemsty uczynił z niego demona.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.08.2008, 13:34:43
Pierwsze pytanie, a takie trudne.

Myślę, że chodzi o Nemezis. Problem w tym, że nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, czy o jakiegoś człowieka, który by napisał o niej jak o demonie zemsty, czy po prostu o pewien mit?
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 13:37:42
Czy to jest twoja ostateczna wersja?
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.08.2008, 13:41:26
Jaka wersja? Po prostu uważam, że Twoje pytanie nie jest jednzonaczne.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 13:45:10
Inaczej: czy to z Nemesis to jest twoja ostateczna odpowiedź?
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.08.2008, 13:45:39
Ale pozostaje jeszcze druga część.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 13:50:20
Chodzi mi o człowieka, który jako pierwszy opisał postać docelową jako demona zemsty, a nie po prostu zemstę.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.08.2008, 14:02:22
W takim razie jednak jest to Nemezis. Natomiast osoba, która uczyniła z niej postać, poprzez nadanie rodowodu to Hezjod. To jest moja ostateczna odpowiedź.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 14:06:26
Cytat: Vojtech Zamarovsky
Najbardziej znany Alastor był demonem zemsty; początkowo jego imię jedynie uosabiało zemstę, demona uczynił zeń dopiero Ajschylos.

Przykro mi. :) Znów mały wielki finał.

I tak gratulacje dla Petrosa za dotarcie tak daleko!
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.08.2008, 14:09:39
No to trudno. Sprawdziły się przeczuwania Kaja ;).
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 04.08.2008, 14:24:22
Ale dowaliłeś pytanie Kalontas ;D. Gratuluje Petros zajścia tak daleko! :)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 04.08.2008, 23:01:02
Pytanie było naprawdę ogromnie trudne, więc i tak trzeba przyznać, że wiedza musiała by ć ogromna.
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 04.08.2008, 23:29:44
W końcu finał "Starcia Tytanów", a czego się spodziewaliście? :)
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: parszywek w 05.08.2008, 10:06:31
Pytania: Kim był Zeus? :D
Tytuł: Odp: IX Edycja Quizu :: Starcie Tytanów :: Wielki Finał
Wiadomość wysłana przez: Pitagoras23 w 05.08.2008, 12:20:17
No spodziewałem się ogromnego poziomu trudności, ale aż takiego? ;)