Forum Archeos

Różne => Quiz Mitologiczny => Wątek zaczęty przez: Kalontas w 21.05.2007, 15:09:46

Tytuł: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 21.05.2007, 15:09:46
Gdzieś pomiędzy reklamą proszku do prania AETHRA i pasty do zębów FANES na TV OLIMP dało się zauważyć taką reklamę:

Pamiętasz Quiz Mitologiczny, hit TV OLIMP? Jeśli chcesz wziąć udział w jego trzeciej edycji,
Wyślij SMS pod numer: 77 666 w treści wpisując: QUIZ
(Koszt SMS-a: 2,55 olimpijskiej drachmy)
lub zadzwoń pod numer: 0-77 666 66 66
(Koszt połączenia: 2,60 olimpijskiej drachmy za minutę)

A tak na serio: NIE WYSYŁAĆ ŻADNYCH SMS-ÓW! TO JEST ŻART!
Po prostu wpiszcie się w tym wątku, jeśli chcecie wziąć udział. Na zgłoszenia czekam do 31 maja.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: szyszek w 21.05.2007, 15:13:52
Ja się zgłaszam, ale czy pod ten numer muszę dzwonić?
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: MaZa w 21.05.2007, 15:18:58
Dobra nie dodzwoniłem się  ;) ;) a więc tu piszę aby się zgłosić.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 21.05.2007, 17:15:02
Ja oczywiście także się zgłaszam! :D
Świeży oddech zapewni Ci tylko FANES ... pasta do zębów z ekstraktu z wawrzynu - tzw liści laurowych oraz domieszką złota - to ono zapewni Ci także połysk! ;)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: broker w 22.05.2007, 18:45:09
Zapisuje się:)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 23.05.2007, 12:23:48
Ja też się zapisuję.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: MaZa w 25.05.2007, 16:28:53
To będzie grubo w tej edycji. ;D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: szyszek w 25.05.2007, 16:34:59
Grubo? :o To połowa forum się zapisze!
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Rasti w 28.05.2007, 12:47:56
I bardzo dobrze, będzie trudniej ja sie nie zapisuje bo moja wiedza jest mizerna ale pokibicuje,

MaZa MaZa MaZa
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 28.05.2007, 14:58:59
Rasti, moja wiedza także jest mizerna, ale zagrać można ;).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.05.2007, 15:57:23
Panowie, rozpoczynamy za tydzień.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Rasti w 28.05.2007, 21:48:54
Rasti, moja wiedza także jest mizerna, ale zagrać można ;).

No ziemek twoja jest mizerna a moja znikoma :P
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 28.05.2007, 22:39:01
Heh, jeżeli tak ...

Jeszcze tydzień ... aż tydzień? Rozpoczęcie miało być zaraz na początku czerwca... za tydzień będzie 3-ci! ;)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: BananowyJasio w 29.05.2007, 15:39:51
Byle do pierwszego czerwca :]

Mnie też proszę dopisać! :)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: pysio w 31.05.2007, 21:02:44
Zapisuje sie ;-)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Rasti w 01.06.2007, 09:57:49
No i jest 1 czerwiec :P
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: szyszek w 01.06.2007, 12:20:39
Właśnie. Czas zacząć Kalontas.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 01.06.2007, 15:29:44
Panowie, rozpoczynamy za tydzień.
Jeszcze 3 dni ;)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Odyseusz w 01.06.2007, 22:00:36
ja tez sie zapisuje
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 03.06.2007, 14:05:38
Niestety nie będę mógł wziąć udziału w quizie, ponieważ mnie nie będzie w dniach 4 - 6 czerwca.
Życzę powodzenia innym.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 05.06.2007, 16:05:00
Proszę państwa, witam serdecznie w III Edycji Quizu Mitologicznego, tu Kalontas Epidauris, Krzysztof Ibisz Olimpu. Chciałbym zaprosić do studia wszystkich uczestników, którzy się do niego zapisali.

Panowie, oto Runda Eliminacyjna. Odpowiecie w niej na pięć pytań, na które odpowiedź możecie znaleźć w grach "Zeus: Pan Olimpu" i "Posejdon: Bóg Atlantydy"

1) Do której z tych krain NIE dopłynął Jazon?
a) Kolchida
b) Tracja
c) Iberia
d) Sycylia

2) Której z tych wysp strzegł Talos?
a) Sycylii
b) Krety
c) Lesbos
d) Samothraka

3) Który z tych bogów stał po stronie Trojan?
a) Zeus
b) Atena
c) Afrodyta
d) Hera

4) Jak miał na imię brat bliźniak Atlasa, pierwszego, mitycznego króla Atlantydy?
a) Gadirius
b) Autoch
c) Azaes
d) Likurg

5) Kto- według gry, nie zgadza się to z mitami- zniszczył sekretną broń Atlantydów?
a) Achilles
b) Perseusz
c) Herakles
d) Odyseusz

Proszę odpowiadać. W momencie, gdy wszyscy zgłoszeni udzielą swoich odpowiedzi, odpowiem, czy są prawidłowe.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: MaZa w 05.06.2007, 16:14:49
1) odp. c)
2) odp. a)
3) odp. c)
4) odp. a)
5) odp. d)

Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 05.06.2007, 16:19:53
Hurra! Kolejna edycja!

Hmmm...
1 D
2 B
3 C
4 A
5 D
:) Nie mam pewności co do poprawności odpowiedzi ;).

Fajne pytania, szczególnie że na prawdę można znaleźć odpowiedź w grze :).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Odys w 05.06.2007, 16:31:24
1) - c)
2) - a)
3) - c)
4) - a)
5) - d)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: pysio w 05.06.2007, 17:17:00
1) - D
2) - B
3) - C
4) - A
5) - D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: szyszek w 05.06.2007, 18:17:08
Informacji szukałem w grze. :)

1)c
2)b
3)a
4)a
5)d
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 07.06.2007, 13:10:12
Dobra, już jestem. Myślałem, że zdążę wziąć udziału w tej edycji.
Według mnie poprawnymi odpowiedziami są:
1.C
2.B
3.C
4.A
5.D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 11.06.2007, 15:49:16
Przyznam panowie, że mam problem... Większość z was ma po 4 punkty. Tylko Petros na wszystkie odpowiedział poprawnie i automatycznie przechodzi do I Rundy Właściwej. Pozostałych dwóch wyłonić muszę na podstawie szybkości odpowiedzi... najszybciej odpowiedzieli MaZa i Ziemek więc oni przechodzą do I Rundy Właściwej. I tym samym, do Rundy tej przechodzą kolejno: PETROS, MAZA i ZIEMEK. Ale nie cieszcie się zanadto- pod koniec tej rundy jeden z was odpadnie.

Poprawne odpowiedzi to oczywiście: 1C, 2B, 3C, 4A, 5D

A oto pierwsze pytanie I Rundy:
1) Jak miała na imię matka Fryksosa i Helle, dzieci które na złotym baranku uciekły do Kolchidy? (tym samym baranku, z którego pochodziło Złote Runo)
a) Hera
b) Nefele
c) Ixio
d) Io

Wspomnę tylko, że była ona żoną króla Atamasa.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 11.06.2007, 16:21:45
Ale fajnie, do drugiej rundy wszedłem! :D

odp B - Nefele

PS. Nie pomyliłeś się przypadkiem Kalontas co do odpowiedzi D ? ;)

Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.06.2007, 18:31:51
Oczywiście odpowiedź B.Nefele.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 19.06.2007, 13:47:49
Ponieważ MaZa do dziś nie udzielił odpowiedzi, muszę uznać, że nie dostaje punktu. Panowie: Odpowiedź B jest poprawna, to Nefele. I nie do II Rundy, tylko do pierwszej. To przedtem to były eliminacje.

Punktacja: Petros- 6, Ziemek- 5, MaZa- 4

Następne pytanie:
Skoro już jesteśmy przy Nefele, kto był jej ojcem?
a) Zeus
b) Apollo
c) Posejdon
d) nikt- nie miała ojca
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 19.06.2007, 14:18:30
To chyba będzie odpowiedź D.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 19.06.2007, 18:03:41
No tak to były eliminacje. ;) A to dopiero I Runda... ;)

A mi się wydaje że to będzie odpowiedź A) Zeus ją stworzył, jednak nie był jej ojcem w jako takim rozumieniu ... ale niech już bedzie odp. A.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: MaZa w 26.06.2007, 13:24:52
Ja powiem że A)  :D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 26.06.2007, 14:03:04
No cóż, Ziemek, miałeś rację w pewnym sensie- Zeus stworzył Nefele na podobieństwo swojej żony Hery, aby czci jego żony nie naruszył w swojej chuci król Lapitów Iksjon. Jednak Zeus nie był jej ojcem. Poprawna jest odpowiedź D.

Punktacja: Petros- 7, Ziemek- 5, MaZa-4.

Kolejne, trzecie już pytanie w tej rundzie:
3) Która bogini zakochała się w pasterzu Endymionie? (wg najpopularniejszej greckiej wersji mitu)
a) Artemida
b) Afrodyta
c) Hera
d) Selene

Wg niektórych wersji można mieć zastrzeżenia, co do odpowiedzi, np. wg Rzymian, ale chodzi mi o najpopularniejszą grecką wersję mitu.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 26.06.2007, 14:36:35
No tak, ojcem nie był... ;)

A moja odpowiedź na pytania trzecie to D - Selene
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: MaZa w 26.06.2007, 14:46:40
To wiem, to wiem D) odpowiedź D).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 26.06.2007, 15:06:31
Tak, to będzie odpowiedź D.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 26.06.2007, 15:12:58
Ponieważ wszyscy trzej uczestnicy już odpowiedzieli, to ja też odpowiem- rzeczywiście odpowiedź D, choć według Rzymian była to Artemida.
W związku z tym- punktacja: Petros- 8, Ziemek- 6, MaZa- 5.

Niestety, jeszcze nie mam czwartego pytania. Musicie poczekać ten tydzień...
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.06.2007, 13:51:44
A dam nowe pytanie już:

4) Kim były dla Faetona opłakujące go Heliady?
a) matką i ciotkami
b) siostrami
c) córkami
d) dalszymi kuzynkami
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 28.06.2007, 15:03:40
Odpowiedź B.siostrami.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 28.06.2007, 17:23:57
Ciotki i kuzynki odpadają, a córki ... w ogóle je miał? Czyli: B - siostrami
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 03.07.2007, 15:04:34
Córek nie miał, ciotki nigdy nie bywały razem, kuzynki- prawdopodobne, ale nie tym razem. Poprawna odpowiedź to B- siostry, córki Heliosa (jak sama nazwa mówi).

Punktacja: Petros- 9, Ziemek- 7, MaZa- 5

A teraz piąte i ostatnie w tej rundzie pytanie, po którym jeden z panów odpadnie.
5) Jak się nazywa instrument, który Pan wykonał z trzciny, w którą zamieniła się adorowana przez niego nimfa?
a) aulos
b) syringa
c) lira
d) bęben
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 03.07.2007, 17:20:25
C- Lira :D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 04.07.2007, 11:10:29
B.syringa
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 10.07.2007, 12:58:40
Brawo, Petros. Syringa. Korzystasz z jakiejś książki/serwisu internetowego? Byłeś do tej pory bezbłędny. Punktacja: Petros- 10, Ziemek- 7. MaZa niestety odpada bo ma tylko 5 punktów. Przykro mi, spróbuj następnym razem.
Tymczasem, Ziemek- lirę wykonał Hermes (i oddał ją Apollinowi w zamian za laskę pasterską), bęben- tracki Ares, a aulos- sylen Marsjasz.

Więc, panie i panowie, przed nami II Runda naszego wspaniałego quizu! Tym razem poziom pytań idzie w górę!
1) Który syn Asklepiosa wyrósł na pasożyta, który jednak przynosił ostateczne wyleczenie z choroby (czyli pijawkę)?
a) Machaon
b) Podalejros
c) Telesforos
d) Epidauros
Zapewniam z góry, że wszyscy panowie byli synami Asklepiosa, boga medycyny, a jeden z nich był nawet ojcem postaci, którą odgrywam na tym forum, czyli Kalontasa, wybitnego lekarza z Epidauru.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 10.07.2007, 13:35:40
Hohoho! :D

Stawiam na odpowiedź b) Podalejros
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 10.07.2007, 14:21:18
Na razie milczę, dajmy odpowiedzieć Petrosowi.
A tak poza konkursem- jak myślicie, który był ojcem Kalontasa?
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.07.2007, 12:41:14
Rzeczywiście poziom poszedł w górę. W internecie prawie nic nie ma o tych osobach, ale postawię na odpowiedź D. Epidauros.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 13.07.2007, 12:25:02
Ojcem Kalonstasa był Epidauros. Tak się przedstawiałeś w poprzednich edycjach quizu. :D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 17.07.2007, 14:59:08
Tak jest. Ojcem Kalontasa był właśnie Epidauros. Jakkolwiek był on "moim" ojcem, ale nie był pijawką... Jak możecie tak mówić na mojego ojca!!! (spoko ;) ) Prawidłowa odpowiedź to Telesforos. Punktacja bez zmian- Petros- 10, Ziemek- 7.

Kolejne pytanie:
2) Która z tych czterech postaci jest synem Japeta i bratem tytana Atlasa?
a) Menojtios
b) Podarkes
c) Kleantes
d) Periojkos
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 17.07.2007, 15:13:14
Hehe, Twój ojciec pijawką! :D

odp. A) Menojtios
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 17.07.2007, 17:20:44
Odpowiedź A.Menojtios
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 24.07.2007, 13:25:54
Zgadza się, Menojtios. Punktacja: Petros 11, Ziemek 8. A teraz kolejne pytanie, wyszukałem dość wyśrubowany poziom...

3) Jak brzmiało prawdziwe imię Koriolana, legendarnego zdrajcy Rzymu?
a) Gneius Pompeius
b) Gnaeus Marcius
c) Ancus Marcius
d) Marcus Antonius
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 24.07.2007, 14:16:25
Pomijają drobną literówkę to może być odpowiedź B.Gnaeus Marcius.

Kalontas: Literówka poprawiona
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 24.07.2007, 14:38:54
a ja powiem, że odp. D !
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 24.07.2007, 14:44:52
Oczywiście poprawna była odpowiedź Petrosa, Gnaeus Marcius. Czwarte pytanie już wkrótce.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.07.2007, 15:53:19
Oto i ono:
4) Który mitograf jako pierwszy wspomina o Perdyksie?
a) Herodot
b) Hezjod
c) Apollonios z Rodos
d) Owidiusz
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 28.07.2007, 16:10:22
Hmmm... Nie mam pojęcia! :D
Wydaje mi się, że to był Hezjod - odp B
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 28.07.2007, 16:39:03
Petros pewnie znów odpowie  bezbłędnie. Zastanawiam się, czy nie zabronić korzystania ze stron innych niż ta w następnej edycji.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 28.07.2007, 19:17:05
Heh, a jak chcesz to uwierzytelnić?
Po za tym na Olimpie nie ma zbyt wielu informacji o mitologi... zawsze każdy moża to zmienić pisząc teksty! ;)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 30.07.2007, 10:34:51
Bardzo trudne pytanie Kalontas, chyba nie odpowiem na nie poprawnie, bo szukałem i nie znalazłem nic co można by nazwać Perdyks  :D. Ale jeśli literę "y" zamienimy na literę "i" to wyjdzie Perdiks. Nie wiem czy w tym pytaniu chodzi o Perdiksa. Jeżeli tak to zaznaczam odp. D.Owidiusz  :).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 31.07.2007, 14:23:32
Perdyks to spolszczona wersja łacińskiego imienia Perdix. Otóż przed Owidiuszem był Apollonios z Rodos. Czyżbyś nie odpowiedział źle dla uwiarygodnienia się? Ziemek, coś się wymyśli dla uwierzytelnienia. Punktacja się nie zmienia.

Tymczasem ostatnie pytanie przed finałem:
5) Przodkiem jakiego słowiańskiego narodu byli podobno wspomnieni przez Homera w Illadzie Henetowie?
a) Słoweńców
b) Słowaków
c) Polaków
d) Czechów
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 31.07.2007, 14:55:12
Byli oni przodkami Polaków czyli odp.c  :)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 31.07.2007, 15:30:03
Polaków?! Jakoś nie chce mi sięw to wierzyć. Stawiam na A Słoweńców. :D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 08.08.2007, 15:42:54
Poprawna odpowiedź to Słowacy. Tak przynajmniej twierdził słowacki pisarz Matej Bel.
Wkrótce finał konkursu, NA ŻYWO. Zorganizuję, jak się spotkam z Petrosem, FINALISTĄ i ustalę godzinę.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 08.08.2007, 15:55:47
Ostatnie pytanie było nieprecyzyjne, bo ja znalazłem, że Henetowie byli potomkami Polaków. Oto strona, gdzie znalazłem tę informację: http://www.staropolska.pl/renesans/varia/Rybinski.html

Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 08.08.2007, 19:45:31
W razie wszelkich obiekcji- ważna jest informacja zawarta w źródle Kalontasa (czyli moim). A Vojtech Zamarovsky pisze:

Cytat: Zamarovsky
Dla Słowian są oni jednak niezwykle interesujący. Słowacki pisarz Matej Bel, który na początku XVIII wieku stworzył teorię o przybyciu Słowian na tereny ich dzisiejszych siedzib z południa, utożsamił Wenetów- plemię należące do grupy ludów illyryjskich, z okolic Wenecji i Triestu- z Henetami Homera i uznał ich za przodków Słowian lub za samych Słowian. Teorię tę przejął od Bela m.in. J. Kollar, a potem J. Hrdlicka, który utożsamił Henetów bezpośrednio ze Słowakami. Podobnie sądził również J. Rohon, który wiersz Chwała Słowaków rozpoczął słowami: "Nasz naród słowacki z starożytnych czasów, bo już za Homera poznano Słowaków".

PS. Petros, pisz na numer GG 7408547 w celu umówienia się na finał Quizu.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 10.08.2007, 18:56:18
Ponieważ Petros się nie zgłosił, jak go poprosiłem, finał odbędzie się (lub chociaż padnie lista pytań) jutro o godzinie 20:00. Serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych, grać będzie oczywiście Petros.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.08.2007, 20:10:51
Gracz już jest, ale prowadzący coś się spóźnia  :).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 11.08.2007, 20:18:34
Hehe. Kibice też już są! ;)

EDIT:
Prowadzący już pędzi! ;)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 11.08.2007, 20:25:18
Przepraszam za spóźnienie, ale już przybywam. Proszę, Petros, wybierz dwie litery z czterech: A, B, C, D.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.08.2007, 20:26:19
Wybieram A i D.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 11.08.2007, 20:30:00
A (wybrane)- Opisz historię Flegiasa, króla Lapitów i za co został ukarany

B (pominięte)- o opisanie historii Ganimedesa, podczaszego bogów, porwanego na Olimp przez Zeusa

C (pominięte)- o opisanie powiązań króla Sparty Menelaosa i starca morskiego Proteusza

D (wybrane)- Opisz historię Plutosa i przyczyny jego ślepoty
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 11.08.2007, 20:33:31
Ulala, trudne pytania!
Powodzenia Petros!
<kibice krzyczą>: Petros! Petros!
:D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.08.2007, 20:38:02
Ile mam czasu, bo w jeden wieczór chyba tego nie napiszę  :).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 11.08.2007, 20:41:22
Nie musisz pisać wypracowań, opisz w kilku zdaniach. Po 5 linijek na każdy opis. To jest dużo?
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.08.2007, 20:42:16
Myślałem, że mam pisać wypracowanie  :o. Jak tak to zabieram się za pisanie.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 11.08.2007, 21:06:19
Odpowiedź na zadanie A.

Flegias był ojcem Koronis, która zaszła w ciążę z Apollem i w niedługim czasie miała urodzić mu syna - przyszłego Asklepiosa. Jednak w tym czasie Koronis zakochała się w Ischys. Apollo za sprawą białego ptaka zwanego krukiem dowiedział się o zdradzie i wysłał swą siostrę Artemidę, aby ta zabiła Koronis. Apollo uratował dziecko i dał na wychowanie centaurowi Chironowi. Flegias się zdenerwował i postanowił spalić świątynię Apolla w Delfach, za co został przez niego zabity.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale tylko to znalazłem.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 11.08.2007, 21:09:57
<kibice krzyczą> : Bravo Petros, Bravo! Bravo Petros, Bravo! Bravo Petros, Bravo! Bravo Petros, Bravo!
:D
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kicek7 w 11.08.2007, 21:31:26
No i co dalej :D Bo kolejny kibic przybył i się niecierpliwi :)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: ziemek8 w 11.08.2007, 21:33:59
A dalej odpowiedź na drugie pytanie :)
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 11.08.2007, 22:05:12
W pierwszej odpowiedzi zbyt mało o samym Flegiasie. Spodziewałbym się więcej o jego roli, jako króla Lapitów, ale zaczekam jeszcze na drugą odpowiedź.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: szyszek w 12.08.2007, 09:04:23
A tym czasem następny kibic wkracza do akcji.:D Petros, Petros, Petros Petros.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 12.08.2007, 12:26:31
Proszę tylko widownię o zachowanie spokoju, dajmy graczowi czas na odpowiedź.
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Petros w 12.08.2007, 14:15:02
To teraz odpowiedź D.

Plutos narodził się ze związku Demeter i Jazjona. Dorastał pod opieką Tyche(bogini szczęścia) i Eirene(bogini pokoju), ponieważ Zeus poraził jego ojca piorunem i strącił do Tartaru, za to, że kiedy Zeus zabiegał o względy Demeter, ta je odrzuciła i związała się z Jazjonem. Kiedy Plutos podrósł zaczął rozdawać bogactwa wszystkim po równo, za co został oślepiony przez Zeusa. Od tej pory rozdaje on bogactwa na ślepo. W komedii Arystofanesa, Plutos odzyskuje wzrok po to by móc określić kto zasługuje na bogactwo, a kto nie, jednak załamuje to cały porządek.

No to teraz pozostaje czekać na werdykt  :).
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kicek7 w 12.08.2007, 14:42:05
<zapalony fan> Brawo Petros !!!!!
Tytuł: Odp: Quiz Mitologiczny ::: III edycja
Wiadomość wysłana przez: Kalontas w 12.08.2007, 15:43:02
Odpowiedź A nie bardzo, za to D genialnie. Otóż uznaję odpowiedź i stwierdzam, że... Petros wygrał przynależną mu nagrodę!

Nagroda nr 1: wyróżnienie na stronie głównej serwisu jako zwycięzca III Edycji Quizu.
Nagroda nr 2: Zdjęcie Partenonu widzianego z kosmosu- Oto on (link) (http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=Parthenon,+Athens&ie=UTF8&ll=37.971369,23.726521&spn=0.001979,0.004184&t=k&z=18&om=1)

Tak więc, czas dzisiejszego programu minął! To już ostatnie minuty naszego wspaniałego show, ale proszę się nie obawiać. Najprawdopodobniej już we wrześniu jego kolejna edycja, tym razem na TV Mythiquiz. Wszystkich fanów serdecznie zapraszam. Już wkrótce XTM znów uruchomi infolinie, pod które będzie się można zgłaszać. A tymczasem, gratulacje dla Petrosa i do widzenia!

Prowadzący: Kalontas Epidauris
Uczesnitcy: ziemek8, Petros, MaZa
Reżyseria: Kalontas Epidauris
Produkcja: ziemek8
Pomysł: Kalontas Epidauris
Sponsorzy: Forum OLIMP (www.olimp.ziemek.boo.pl/forum), Mythiquiz (www.mythiquiz.yoyo.pl)
Na zlecenie TV OLIMP i Forum OLIMP
                   XTM- Xio TV Management Inc.