Młody Frank Miller w młodości obejrzał "300 Spartan" ten film zainspirował go do narysowania "300" a niedawno mieliśmy okazje oglądać ekranizacje komiksu na ekranach kin.
Film jest kropka w kropkę tym co było w komiksie(no w komiksie to latali co niektórzy bez gaci

) ,a komputerowo wykonane tła miały maksymalnie upodobnić technikę wykonania filmu do rysowanego komiksu.I możliwe że t dlatego ludzie uważają ze jest on mało wiarygodny

a tutaj trochę z Wikipedii
Paul Cartledge, profesor historii greckiej na Uniwersytecie Cambridge udzielał twórcom rad na temat wymowy greckich imion. Stwierdził, że dobrze wykorzystali jego prace na temat Sparty. Chwalił twórców za dobre zobrazowanie kodeksu honorowego Spartan oraz roli kobiet w niektórych sytuacjac .
Touraj Daryaee, profesor nadzwyczajny historii starożytnej na California State University w Fullerton krytykuje film za główny motyw "wolnych, i kochających demokrację" Spartan przeciwko "niewolniczym Persom". Twierdzi, że Persja za czasów Achemenidów zatrudniała ludzi bez względu na płeć czy pochodzenie, gdy w Atenach z V wieku p.n.e. mniej niż 14% społeczeństwa brało udział w wyborach, a około 37% społeczeństwa stanowili niewolnicy. Zarzuca też, że Sparta była w rzeczywistości militarną monarchią, a nie krajem demokratycznym[5].
Jak dla mię "300 Spartan" i "300" oba te filmy są o tym samym tylko różnią się tym że jeden był kręcony w realiach rzeczywistych z oryginalnymi kostiumami,a drugi w świecie(trochę fantastycznym) wykreowanym komputerowa by jak najlepiej odzwierciedlać komiks(zniekształcony wygląd nieśmiertelnych itp) .Wszystkie najważniejsze punkty(wydarzenia) historyczne(o których wiemy) zostały pokazane w obu tych filmach.
Jak dla mię trzeba zabrać się za te historie w takiej kolejności
1.przeczytać dostępne informacje o Wojnie pod Termopilami
2.Obejrzeć "300 spartan"
3.Przeczytać komiks "300"(Jako fan komiksów przeczytałem to zanim film był w planach potem zrobiłem to co opisałem w punkcie 1 i 2

)
4.Obejrzeć film "300"