Zamknięcie serwisu
Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj

Autor Wątek: Pytania  (Przeczytany 36507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pitagoras23

• Gość
Pytania
« dnia: 05.08.2008, 23:05:12 »
Nie jesteś pewien jakiś informacji lub poszukujesz ich, a na naszym serwisie ich jeszcze nie ma. Nic straconego, gdyż w tym wątku możesz zadać pytania dotyczące greckich miast, krain czy regionów.

Offline Liguria

• Legionista
  • Punkty wiedzy 9
  • Nimfa górska
Odp: Pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 10.09.2008, 14:17:59 »
W Beocji jest taka ładna ruina. ;) Ale nikt nie wiedział, co to, ani skąd to. Taka jakby resztka jakiejś świątyni w samym sercu Beocji. Nikt nie wie, co to może być?

Pitagoras23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20.09.2008, 13:25:20 »
Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Przeszukałem nawet miasta, które się tam znajdują i nic. Jedynie co to może ta świątynia Asklepiosa w Orchomenos, choć pewien nie jestem.

Offline Liguria

• Legionista
  • Punkty wiedzy 9
  • Nimfa górska
« Odpowiedź #3 dnia: 20.09.2008, 18:44:50 »
Tylko, że to nie było Orchomenos, to było kompletnie z boku, poza wielkimi miastami.

Pitagoras23

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20.09.2008, 18:48:21 »
W Grecji nie byłem, więc nie mogę powiedzieć. A może jest to już przejęte przez jakieś duże miasto?

Offline Liguria

• Legionista
  • Punkty wiedzy 9
  • Nimfa górska
« Odpowiedź #5 dnia: 20.09.2008, 18:49:28 »
To było właśnie na uboczu, niedaleko od Teb, ale jednak nie można uznać w żadnym wypadku za część Teb.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #6 dnia: 20.09.2008, 18:51:35 »
Hmm... Takie małe zadupie? To stawiam na Opuntyjskich Lokrów. A jeśli chodzi o miasto, to będzie to Opunt, lub Thronion.

Pitagoras23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20.09.2008, 18:54:39 »
Tego nie można nazwać miastem.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #8 dnia: 20.09.2008, 18:57:15 »
A co to było? Przydrożna świątynia/kapliczka?

Offline Liguria

• Legionista
  • Punkty wiedzy 9
  • Nimfa górska
« Odpowiedź #9 dnia: 20.09.2008, 18:59:11 »
Jakby ruiny świątyni na uboczu drogi do Teb, w dwóch kawałkach - jeden bliżej miasta, drugi trochę dalej.

Pitagoras23

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20.09.2008, 19:02:26 »
A może to nie z greckiej kultury skoro nie da się tego jednoznacznie określić.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #11 dnia: 20.09.2008, 19:03:32 »
A czy świątynia musi być koniecznie w mieście? Może to było podobne do klasztoru na odludziu? :P

Offline Liguria

• Legionista
  • Punkty wiedzy 9
  • Nimfa górska
« Odpowiedź #12 dnia: 20.09.2008, 19:05:48 »
Ja tam nie rozróżniam za bardzo tych pałaców od świątyń, bo to prawie identyczne, więc to mogły być teoretycznie jakieś rzymskie zrujnowane latyfundia z czasów naszej ery.

Pitagoras23

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20.09.2008, 19:06:47 »
To wynika z kultury. Ludzie chcieli mieć blisko do świątyni. Poza tym jakby czuł się bóg, którego świątynia znajdowałaby się daleko od miasta.

Offline Kalontas

• Magnus Quizmagister
  • Dyktator
  • Punkty wiedzy 97
  • Magister Mythologiae Omniae
« Odpowiedź #14 dnia: 20.09.2008, 19:59:24 »
Moim zdaniem to też była świątynia, choć nie wykluczyłbym hipotezy z latyfundiami.

Offline Berenike

• Sojusznik Rzymu
  • Obywatel
  • Punkty wiedzy 4
« Odpowiedź #15 dnia: 02.03.2009, 00:44:49 »
Jakby ruiny świątyni na uboczu drogi do Teb, w dwóch kawałkach - jeden bliżej miasta, drugi trochę dalej.

A możesz podać bliższe dane? Tzn. na wyjeździe z Teb w jakim kierunku, ile mniej więcej kilometrów? No i jak dokładnie to wygląda - co zostało z tych kolumn itd. Nie pamiętam czegoś takiego, a kręciłam się tam dość długo, ale mogę poszukać w przewodnikach archeologicznych. Latyfundiów to tam raczej nie było, ale rzymskie pozostałości teoretycznie mogą być.

A świątynie bywały jak najbardziej poza miastami - zarówno "należące" do miasta, jak i typowo wiejskie, związane bezpośrednio z "chorą" czyli wiejskim zapleczem polis.

Offline Kalontas

• Magnus Quizmagister
  • Dyktator
  • Punkty wiedzy 97
« Odpowiedź #16 dnia: 02.03.2009, 14:42:01 »
Kilometrów to my nie liczyliśmy, na południe od miasta. Teraz pomyślałem, może to resztki starego miasta, tego z czasów Edypa, które zburzyli Epigoni?

Offline Berenike

• Sojusznik Rzymu
  • Obywatel
  • Punkty wiedzy 4
« Odpowiedź #17 dnia: 02.03.2009, 15:31:18 »
O kilometry to pytałam orientacyjnie ;) Może być czas wędrówki albo jazdy... Z najstarszego miasta w Tebach czyli cytadeli mykeńskiej zachowała się Kadmeja i kawałki murów, są w centrum, niedaleko Odos Pindarou. Poza tym jeśli to coś wygląda 'jak świątynia', to na pewno nie pochodzi sprzed VII w. Na mniej więcej południe od Teb nad drogą, w miejscowości, której nazwy nie pomnę w tej chwili, są niezwzkle efektowne ruiny twierdzy hellenistycznej, ale ze świątynią trudno je pomylić... Bardzo chętnie pomogę w identyfikacji tego zabytku, mam sporo specjalistycznych i szczegółowych książek w domu, ale muszę mieć trochę więcej konkretnych danych ;)

Offline Kalontas

• Magnus Quizmagister
  • Dyktator
  • Punkty wiedzy 97
« Odpowiedź #18 dnia: 02.03.2009, 15:39:49 »
Może to źle opisywaliśmy, mogła to być ta twierdza hellenistyczna. ;D

Offline Berenike

• Sojusznik Rzymu
  • Obywatel
  • Punkty wiedzy 4
« Odpowiedź #19 dnia: 05.03.2009, 11:03:35 »
Ona jest dość charaktertystyczna - na wzgórzu, doskonale widoczna z drogi - zbudowana z regularnych bloków, ale z daleka może przypominać regularny wątek mykeński. Mogę wrzucić jakieś zdjęcie dla wyjaśnienia, czy to to, czy nie to, ale nie bardzo wiem jak?

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Stolica Polski (napisz malymi literami bez polskich znakow):
Najdluzsza rzeka Polski (napisz malymi literami bez polskich znakow):
Najdluzsza rzeka Polski (napisz malymi literami bez polskich znakow):
Napisz literami ile to jest szesc odjac zero (napisz malymi literami):
Napisz literami ile to jest szesc odjac trzy (napisz malymi literami):

Zamknięcie serwisu Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj