Oglądając dzisiaj rano przy śniadaniu pewien (bajką raczej tego nazwać nie można, raczej...) program w TV wpadł mi do głowy pewien pomysł.
Być może znacie - "Histeria" - animowany program o historii, tłumaczony z angielskiego (nie wiem jaki jest oryginalny tytuł).
Bardzo ciekawie i - co ważne - z humorem przedstawia się tam - mówiąc ogólnie - historię.
Dzisiaj była to m.in. opowieść o powstaniu Rzymu, nie obejrzałem do końca, ale kilka razy - rano (w zaspaniu) zaśmiałem się głośno, np. gdy dwa śmieszne stworki (w "Histerii" uznawane za małe dzieci

), zostały wrzucone do koszyka i wyrzucone do rzeki, po czym cieszyły się jak dzieci (no w końcu dzieci) na zjeżdżalni (wiecie o co mi chodzi...

); czy też gdy wilczyca w 'wywiadzie' mówiła (parafrazowałą poprzednią część programu), że można nazwać ją
mamką Romulusa i Remusa.

I teraz pomysł - możnaby przedstawiać w taki sposób niektóre mity, opowieści, czy też felietony. Oczywiście nie zrobimy animacji, więc np. w postaci obrazków z chmurkami czy filmików na Youtube (prezentacje tych obrazków z muzyką, czy lektorem, a może nawet dialogami!
Ogólnie byłoby to coś rozrywkowego, jak np. ONN.

Więc o tą płaszczyznę naszego serwisu mi chodzi.