Scena pokazuje obraz starożytnego pałacu, gdzie na tronie siedzi dojrzały mężczyzna, z długą brodą. Zastanawia się nad czymś w obecności kobiety-herolda.Herold: Więc jak, panie, czym uświęcimy to pokonanie potwora?
Król: Nie mam pojęcia...
Herold: Święto ku czci Zeusa!
Król: To już było...
Herold: To może... wielka popijawa!
Król: Też już było...
Herold: To... wojna!
Król: Było...
Herold: To może... olimpiada?
Król: Też już było...
Herold: To ja już nie wiem
(załamuje ręce i odchodzi na bok, jednak nagle królowi przychodzi do głowy pomysł)Król: Wiem, wiem! Zorganizuję... quiz mitologiczny! Prestiżowy, wielki konkurs, do którego wszyscy się będą chcieli zgłaszać! Tak jest!
(król schodzi z tronu i idzie w kierunku wyjścia z sali, jednak nagle spogląda w kierunku kamery)Król: A ty co? Co się tak gapisz? A co ty kurna wiesz o mitologii?
(król opuszcza salę na ekranie, po czym pojawia się pod ekranem, już na sali, na której rozgrywany jest konkurs, gdy zdejmuje sztuczną brodę, okazuje się być prowadzącym quizu, Kalontasem. Zaraz za nim wkracza jego herold, który okazuje się być współprowadzącą)Kalontas: Witamy serdecznie wszystkich uczestników naszego quizu w najnowszej, dwunastej już edycji.
Danusia: Dwunastka to chyba najbardziej magiczna liczba.
Kalontas: Dwanaście było prac Heraklesa.
Danusia: Dwanaście miesięcy jest w roku.
Kalontas: Dwunastu było bogów olimpijskich.
Danusia: Dwunastu było Tytanów.
Kalontas: Co tu się oszukiwać, dwunastka to najbardziej magiczna liczba, jaka może istnieć. W związku z tym, ta edycja po prostu musi być wyjątkowa!
Danusia: Ależ Kalontasie, każda edycja jest wyjątkowa!
Kalontas: Ta jednak będzie... najwyjątkowsza! Dość gadania, zabierajmy się do roboty! Niech się zjawią uczestnicy!
Witajcie jeszcze raz w eliminacjach nowej edycji quizu. Doszło tym razem, jak zawsze, do pewnych zmian. W tej pierwszej w 2009 roku edycji doszła nowa runda - tuż po eliminacjach, czwórka zawodników zmierzy się z naszym własnym "kołem fortuny"... tyle że bez koła fortuny. Uczestnicy będą odgadywać litery z danych haseł powiązanych z mitologią różnych narodów.
Tymczasem jednak, pora na eliminacje. Gotowi?
Danusia: Myślę, że tak, skoro tu siedzą.
Więc zaczynajmy!
1) Mezopotamia
Kobieta jakiej profesji ucywilizowała Enkidu?
a) kucharka
b) kapłanka
c) aktorka
d) kurtyzana2) Grecja
Czyja zbroja była powodem śmierci Patroklosa?
a) Agamemnona
b) Achillesac) jego własna
d) Hektora
3) Egipt
Głowę którego z tych zwierząt posiadał Seth?
a) psa
b) kota
c) sokoła
d) zupełnie osobliwej bestii4) Chiny
Jaką rolę Jadeitowy Cesarz przydzielił Sun Wukongowi w Niebiosach?
a) wezyra
b) zarządcy
c) stajennegod) kucharza
5) Indie
Do którego z tych zwierząt najbardziej podobne były Nagi?
a) do wężyb) do krów
c) do ryb
d) do orłów
Trochę zwierzęce dziś eliminacje, ale życzę powodzenia.