Pozwólcie więc, że wyrażę się tak. Jesteśmy właśnie po piątym, a więc i po ostatnim pytaniu w tej rundzie. Dla mnie sytuacja jest już jasna i wiem, kto odpada. Pozwólcie jednak, że chwilę was przetrzymam.
Libera podałem w celu zmylenia, bo słowo "liber" (jak w pseudonimie hip-chłopa) kojarzy się z "liberty", czyli wolnością. KazuaR jednak zwieść się nie dał i odpowiedział... poprawnie.
Pytanie o Japeta nie było chyba trudne, ze względu na to, że jego dzieci ostatnio dziwnie często się pojawiają w Quizie. Oczywiście jedyną osobą, która nie była dzieckiem Japeta był Astrajos, syn Kriosa i Eurybii. W związku z tym, odpowiedź Parszywka również była poprawna.
W końcu, pytanie Melanchtona. Bogini ta była jedną z najważniejszych w mitologii Azteków, więc jak ktoś ją zna, nie było problemu. A jak ktoś jej nie zna, to Google szybko znajdzie. Tak więc, była to odpowiedź poprawna. Niestety, nie zmieniła już tego, co zostało ustalone.
Tak więc, punktacja po tych pytaniach to:
KazuaR: 11 pkt
Parszywek: 11 pkt
Melanchton: 10 pkt
W związku z tym, z Melanchtonem musimy się pożegnać, ale i tak zapisze się w historii quizu, gdyż ma chyba najwyższą w historii punktację, z którą ktoś odpadł w II Rundzie.
Ocalałych Parszywka i KazuRa zapraszam do III Rundy i życzę powodzenia w osobistym starciu - teraz obaj będziecie wybierać dla siebie nawzajem kategorie pytań. Runda ta już wkrótce.