Jak można myśleć, że niewiara w wielu bogów jest nietolerancyjna? Skoro senat rzymski był taki wspaniałomyślny to dlaczego nie potrafił zaradzić upadkowi pogaństwa i starego systemu?
1. Wasza wiara mówi WYRAŹNIE że inni bogowie to bałwany
2. Julian robił reformy, lecz niestety został zamordowany przez nieznanych sprawców.
Ludy afrykańskie wcale nie są skore do przyjmowania chrztu wbrew powszechnie panującym poglądom. Wiem to od osoby, która uczestniczyła w takich misjach. Co do zapanowania nad światem chyba pomyliłeś religie. Jezus nigdy nie namawiał do walki, nawet pouczał by nie wszczynać rozruchów, tylko normalnie żyć wśród niewierzących, płacąc podatki cezarowi itp.
To dlaczego w środkowej afryce 90% tubylców to chrześcijanie? Życze pozostałym 10% wytrwałości w obronie swej wiary.
Jezus rozesłał swoich na cały śwait więc miał jakiś cel. Na początku zaś chrześcijanie byli łagodni bo byli słabi
Mylisz pojęcia, kultura helleńska skończyła się wraz z podbojami Aleksandra Wielkiego, czyli kilka wieków przed panowaniem Teodozjusza Wielkiego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Okres_hellenistycznyKultura Helleńska zaczęła się właśnie po podboju Aleksandra Wielkiego a nie przed. Po podboju przez Oktawiana Egiptu zaczęła się epoka Grecko-Rzymska nie wiele się rożniąca, bo Rzym wszystko przejmował od Gercji.
Prostacki możesz być najwyżej ty i tobie podobni.
Odnośnie Jana Husa: Był on prześladowany nie przez głowę Kościoła katolickiego, tylko przez antypapieża, więc nie mamy o czym dyskutować.
Co do Galileusza: Zdajesz sobie sprawę jak ogromnym przełomem jest odkrycie o takiej skali? Zdajesz sobie sprawę, jak ciężko odwlec ludzi od dawnych przekonań? Udowodnij prostemu człowiekowi te prawdy, ale pokazując mu to, a nie przekazując teorię. Skąd mam wiedzieć, że Ziemia jest okrągła i krąży wokół Słońca? Nie widziałem naszej planety z innej perspektywy, aby to potwierdzić.
Odnośnie katarów... Podam teraz tylko moje subiektywne odczucie: poglądy katarów na społeczeństwo były bardzo podobne do znacznie późniejszej (około 700 lat) ideologii socjalistycznej, a jak powszechnie wiadomo - każdy socjalista jest wrogiem ludzkości.
Przelewanie krwi jest zawsze złe, ale historia masakry katarów jest bardzo przejaskrawiona.
1. Napisałem to o islamie.
2. Temu antypapieżowi asystowało dwóch katolickich królów, po za tym był okres w papiectwie gdzie było jednocześnie 3 papieży i nie wiadomo było który jest ten odpowiedni.
3. Widać inkwizytorzy badający Galileusza mieli słaby intelekt, mówisz o wyjaśnianiu prostemu człowiekowi, ale komisja przed którą stawał powinna reprezentować jakiś poziom i składać się z inteligentnychi wykształconych ludzi. Dowody na kulistość ziemi są proste: gdy statek znika za horyzontem widzimy dłużej maszt niż kadłub a ciała nie bieskie rzucają na ziemię okrągły cień. Po zatym jakim prawem zabronili mu głosić te teorie?
4. Katarzy byli mistykami, coś jak wasi obecni mnichowie w zakonach nie byli żadnymi socjalistami bo byli wiaerzący a socjalizm jest raczej ateistyczny, mi osobiście przypominali nieco buddystóww co nieznaczy że popieram jednych i drugich. Jeśli chodzi o eksterminację to jeden z legatów Arnaud Amaury po zdobyciu Bezires zdał relację papieżowi:''Dzisiaj Wasza Świątobliwość, dwadzieścia tysięcy mieszkańców wydano mieczowi, niezależnie od posady, wieku, czy płci"[ .. w Montsegur ostatnim etapie krucjaty. Katarzy byli spaleni na stosie, a ich dzieła barbarzyńsko spalone.
dlaczego Neron prześladował chrześcijan? Uważasz, że Neron - ten wspaniały politeista był wielkim i wspaniałym człowiekiem, bo tępił tych złych, wierzących w jednego boga chrześcijan?
Nero był ateistą wszystkich Bogów miał za nic, zatem nie był politeistą, chrześcijan prześladowano bo bano się grupki ekstremistów, głoszących że świat spłonie w ogniu bożym, toteż byli automatycznie najbardziej podejrzani.
Zatem ja też mogę krzyczeć: Aleksander Świętochowski - ten barbarzyński publicysta zapluł ideały romantyzmu. Wszyscy musieli być pozytywistami! 1871 rok to nóż wbity epoce romantyzmu!
Czy on komuś coś zakazał lub był u władzy? To porownanie jest kompletnie nietrfione.