Zamknięcie serwisu
Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj

Autor Wątek: Religie  (Przeczytany 17605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Asphodelus

• Gość
Religie
« dnia: 23.06.2010, 12:07:15 »
Nazywam się Asphodelus, widzę że jest to strona wielbicieli starożytnej helleńskiej kultury, tej kultury która istniała zanim ją dopadło i zniszczyło chrześcijaństwo. Doceniam również wasz szacunek do innych kultur i religii politeistycznych. Przechodząc do sedna sprawy udzielam się(mam bloga) na stronach propagujących niejako odtworzenie starej religii helleńskiej, choc przeważają helleniści znajdą tam dla siebie miejsce też słowianowiercy i wyznawcy bogów germańskich, prowadzona jest polemika z chrześcijaństwem i tworzona od nowa helleńska starożytna etyka. Każdy chętny poganin  może założyc bloga na blogosferze która znajduje się po prawej stronie naszej strony: http://www.pantheion.pl/
to jest forum : portyk.pantheion.pl/
a to strona siostrzana:  *****/
Mam nadzieję że czytelnicy tego posta wyrażą zainteresowanie.

Petros

• Gość
Odp: Propozycja
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2010, 12:54:56 »
Zawsze odtworzone rzeczy są gorsze od tych pierwotnych. Hellenizm taki jak był dawniej już raczej nie powróci. Pewnie napiszesz, że coraz więcej ludzi interesuje się starożytnymi cywilizacjami. Oczywiście to jest prawda, ale przecież żeby się interesować antykiem niekoniecznie trzeba być poganinem.

Offline ziemek8

• Administrator
  • Prokonsul
  • Punkty wiedzy 27
  • Magnus Administratorus Rex
Odp: Zaproszenie
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2010, 16:21:38 »
Witamy.
Szczerze mówiąc to nie słyszałem jeszcze o czymś takim.

Asphodelus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2010, 20:26:16 »
Jako miłośnik kultury antycznej obrzydziłem sobie chrześcijaństwo bo to ono doprowadziło do upadku antyku. Cieszę że są ludzie którzy rekonstruują starą helleńską wiarę. Spójrzcie na to tak: jest 12 Bogóq Ares daje siłę Atena mądrośc Hermes spryt idt. pozatym w porównaniu z monoteizmami religie starożytne były tolerancyjne i nie mordowały innych, następowała też interpretacja między religijna np. celtycki Lug= Apollo Jezus zaś mówił ,,kto nie ze mną ten przeciw mnie'' Miłośnikom igrzysk olimpijskich przypominam że zakazał ich rzymski cesarz Teodozjusz bo były na cześc Zeusa. Chrześcijaństwo Islam i Judaim to trzy nowotwory na zdrowym ciele ludzkości.

Petros

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23.06.2010, 23:31:26 »
No proszę, nowomowa nam powstaje jak nic. Możesz podać źródło rzekomych słów Jezusa? Jezus powiedział "Kto nie jest przeciw nam, ten jest z nami". Nie zabieraj głosu na temat, którego nie znasz.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2010, 00:01:15 »
Jeśli mowa o stronach pogan, krzyczących "Kościół katolicki to zło, katolicy to krzyżowcy, a księża to inkwizytorzy", to sądzę, że chodzi o stronę, której promowanie zostało na naszym serwisie zabronione po ekscesach z pewnym antyteistycznym fanatykiem. Samo wpisanie nazwy strony powoduje zmianę jej w śliczne gwiazdeczki. Chodzi o znaną nam stronę o jakże prowokacyjnej nazwie "antychryst".

Petros

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24.06.2010, 00:04:57 »
Tak, ja też znam tą stronę *****. Heh, nawet niemyślący komputer poznał się na tym pseudo-serwisie :D.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #7 dnia: 24.06.2010, 00:09:39 »
I bardzo dobrze. :) Trzeba się temu przeciwstawić, gdy tamtejsi hipokryci krzyczą o nietolerancyjnym chrześcijaństwie sprzed wielu wieków, a sami wspomnianej przez nich tolerancji nie mają ni grosza. ;)

A tak BTW:
Jako miłośnik kultury antycznej obrzydziłem sobie chrześcijaństwo bo to ono doprowadziło do upadku antyku.
Co to za głupota? W takim razie ja nienawidzę pozytywistów, bo ci źli, potworni i obrzydliwi ludzie doprowadzili do końca romantyzmu! Ech, szkoda słów...

Asphodelus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24.06.2010, 10:07:27 »
I bardzo dobrze. :) Trzeba się temu przeciwstawić, gdy tamtejsi hipokryci krzyczą o nietolerancyjnym chrześcijaństwie sprzed wielu wieków, a sami wspomnianej przez nich tolerancji nie mają ni grosza. ;)

Nasza strona polemizuje z chrześcijaństewm, byłeś tam? Czy nie byłeś i powtarzasz zdanie innych?
No proszę, nowomowa nam powstaje jak nic. Możesz podać źródło rzekomych słów Jezusa? Jezus powiedział "Kto nie jest przeciw nam, ten jest z nami". Nie zabieraj głosu na temat, którego nie znasz.
Jezus też powiedział: ,,kto ze Mną jest będzie zbawiony a kto przeciw potępiony'' powiedział też: ,,nie przynoszę wam pokoju ale miecz''.
to sądzę, że chodzi o stronę, której promowanie zostało na naszym serwisie zabronione po ekscesach z pewnym antyteistycznym fanatykiem.

To że na forum pojawił sie jakiś niezrównoważony osobnik to inny użytkownicy wynienionej strony nie ponoszą odpowiedzialności za niego.
A jeśli ktoś twierdzi że chrześcijaństwo jest teraz tolerancyjne to muszę wybuchnąć śmiechem. Sama GENEZA katolicyzmu jest nietlerancyjna bo liczy się tylko wasz Bóg w antyku natomiast Senat Rzymski swobodnie przyjmował pod swoje skrzydła obcych Bogów.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #9 dnia: 24.06.2010, 11:05:35 »
To że na forum pojawił sie jakiś niezrównoważony osobnik to inny użytkownicy wynienionej strony nie ponoszą odpowiedzialności za niego.
To że na świecie pojawił się jakiś niezrównoważony chrześcijanin, to inni wierzący nie ponoszą odpowiedzialności za niego. Z tej perspektywy nie patrzyłeś? Masz klapki na oczach i jesteś zaślepiony tą chorą propagandą opluwania Kościoła.

A jeśli ktoś twierdzi że chrześcijaństwo jest teraz tolerancyjne to muszę wybuchnąć śmiechem. Sama GENEZA katolicyzmu jest nietlerancyjna bo liczy się tylko wasz Bóg w antyku natomiast Senat Rzymski swobodnie przyjmował pod swoje skrzydła obcych Bogów.
Ja sam jako konserwatysta uważam, że Kościół jest aż za bardzo tolerancyjny.

Nasza strona polemizuje z chrześcijaństewm, byłeś tam? Czy nie byłeś i powtarzasz zdanie innych?
Nawet być tam nie muszę, bo ty sam zakładając prowokacyjny wątek "Chrześcijaństwo to zło" ukazujesz nam waszą obłudę i hipokryzję.

Asphodelus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24.06.2010, 11:37:40 »
To że na świecie pojawił się jakiś niezrównoważony chrześcijanin, to inni wierzący nie ponoszą odpowiedzialności za niego. Z tej perspektywy nie patrzyłeś? Masz klapki na oczach i jesteś zaślepiony tą chorą propagandą opluwania Kościoła.

To powiedz mi co było pozytywnego w tym twoim kościele a co negatywnego Twoim zdaniem

Ja sam jako konserwatysta uważam, że Kościół jest aż za bardzo tolerancyjny
Za bardzo tolerancyjny taak? To w takim razie co byś zrobił by go ,,od-tolerancyjnic''? Może byś palił inaczej myślących na stosach jak sa katolickiego średnoiwiecza.

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #11 dnia: 24.06.2010, 12:22:51 »
To powiedz mi co było pozytywnego w tym twoim kościele a co negatywnego Twoim zdaniem
Pozytywne są choćby misje humanitarne, a negatywne na przykład były krucjaty, choć mam na myśli tylko "zabijanie w imię Boga" i papieża nawołującego do wojny. Wprawy krzyżowe same w sobie złem absolutnym nie były - była to obrona przed agresją Seldżuków i silnego już świata muzułmańskiego, a jako że najlepszą obroną jest atak potoczyło się tak jak się potoczyło.

Za bardzo tolerancyjny taak? To w takim razie co byś zrobił by go ,,od-tolerancyjnic''? Może byś palił inaczej myślących na stosach jak sa katolickiego średnoiwiecza.
Na tym chyba możemy dyskusję zakończyć, bo ciężko rozmawiać na poważnie z takim ignorantem. Osławione palenie na stosie było brutalnym chłopskim samosądem lub częściej protestanckimi metodami pozbywania się katolików. Wyczuwalne tu nawiązanie do Świętej Inkwizycji jest głupotą, gdyż inkwizycja "paliła na stosie" kukłę osoby wygnanej z kraju za herezję, a sami inkwizytorzy (będący ówczesnym kwiatem inteligencji) potępiali praktyki stosowane przez pospólstwo. Czarną legendę inkwizycji "zawdzięczamy" oświeceniowym pseudo-intelektualistom pokroju dzisiejszych ateistów (a teraz nawet pogan) wojujących z Kościołem.

Asphodelus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24.06.2010, 19:57:04 »
Te wasze misje były by pozytywne, gdyby przy okazji nie odbywało się nawracanie na katolicyzm dzięki tym praktykom wasi misjonarze unicestwili w większości naturalne religie Afryki i Ameryki Południowej. Dla was każda inna wiara to dzieło diabła, katolicka wiara ma szaloną ambicje zapanowania nad światem.

Krucjaty na muzułmanów były pozytywne bo islam jest bardziej barbarzyński i prostacki od chrześcijaństwa
 krucjaty na Sasów i Słowian Połabskich to barbarzyństwo w czystej postaci.
Inkwizycja zabiła Jana Husa tylko dlatego że ośmielił się stworzyc nowy odłam chrześcijaństwa. Gordiana Bruno że miał inne poglądy to prawda mógł urazic wasze uczucia religijne, ale to nie powód by zabijac. Galileusz musiał się wyrzec PRAWIDŁOWEJ teorii Heliocentrycznej bo Kościół miał ciasne horyzonty. Powiedz mi jaki miała sens Exterminacja Katarów? Przecież nie byli agresywni i nikomu nie zagrażali i dowód koronny czemu Teodozjusz zakazał tolerancji reigijnej i zniósł Igrzyska? Ten barbarzyński cesarz zapluł ideały starożytności WSZYSCY MUSIELI BYC KATOLIAKMI 392 ROK TO NÓŻ WBITY HELLEŃSKIEJ KULTURZE. Ażeby dorżnąc stare ideały w 529 r. Justynian zamknął Akademię Platońską a to obraz Akademii Platońskiej wyświetla się u góry strony archeos.pl

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #13 dnia: 24.06.2010, 21:18:53 »
Te wasze misje były by pozytywne, gdyby przy okazji nie odbywało się nawracanie na katolicyzm
Każdy katolik ma obowiązek misyjny, więc nie jest to w moim odczuciu negatywem.

islam jest bardziej barbarzyński i prostacki od chrześcijaństwa
Prostacki możesz być najwyżej ty i tobie podobni.

Odnośnie Jana Husa: Był on prześladowany nie przez głowę Kościoła katolickiego, tylko przez antypapieża, więc nie mamy o czym dyskutować.

Co do Galileusza: Zdajesz sobie sprawę jak ogromnym przełomem jest odkrycie o takiej skali? Zdajesz sobie sprawę, jak ciężko odwlec ludzi od dawnych przekonań? Udowodnij prostemu człowiekowi te prawdy, ale pokazując mu to, a nie przekazując teorię. Skąd mam wiedzieć, że Ziemia jest okrągła i krąży wokół Słońca? Nie widziałem naszej planety z innej perspektywy, aby to potwierdzić.

Odnośnie katarów... Podam teraz tylko moje subiektywne odczucie: poglądy katarów na społeczeństwo były bardzo podobne do znacznie późniejszej (około 700 lat) ideologii socjalistycznej, a jak powszechnie wiadomo - każdy socjalista jest wrogiem ludzkości.
Przelewanie krwi jest zawsze złe, ale historia masakry katarów jest bardzo przejaskrawiona.

czemu Teodozjusz zakazał tolerancji reigijnej i zniósł Igrzyska?
Zapytaj się go.
A tak z innej beki: dlaczego Neron prześladował chrześcijan? Uważasz, że Neron - ten wspaniały politeista był wielkim i wspaniałym człowiekiem, bo tępił tych złych, wierzących w jednego boga chrześcijan?

Ten barbarzyński cesarz zapluł ideały starożytności WSZYSCY MUSIELI BYC KATOLIAKMI 392 ROK TO NÓŻ WBITY HELLEŃSKIEJ KULTURZE.
Zatem ja też mogę krzyczeć: Aleksander Świętochowski - ten barbarzyński publicysta zapluł ideały romantyzmu. Wszyscy musieli być pozytywistami! 1871 rok to nóż wbity epoce romantyzmu!

Petros

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24.06.2010, 22:43:35 »
Tak wygląda polemika? To jest jawne obrażanie ludzi mających inne poglądy od tych zaprezentowanych przez twórców. Poza tym informacje tam zawarte są nierzetelne i często nieprawdziwe np. pozmieniane są słowa w źródłach historycznych i tekstach literackich, tak by przekonywały do jedynej słusznej ideologii, jaką jest pogaństwo.

Jezus też powiedział: ,,kto ze Mną jest będzie zbawiony a kto przeciw potępiony'' powiedział też: ,,nie przynoszę wam pokoju ale miecz''.
Widać nie bardzo rozumiesz znaczenia tych słów. Zdania te wyrwane z kontekstu inaczej brzmią niż gdyby je czytać w Biblii jako całość.

To że na forum pojawił sie jakiś niezrównoważony osobnik to inny użytkownicy wynienionej strony nie ponoszą odpowiedzialności za niego
Czyli wg Ciebie jedna osoba nie może obciążać całej grupy? W takim razie błędu jednego katolika nie możesz traktować jako błędu całego Kościoła.

Sama GENEZA katolicyzmu jest nietlerancyjna bo liczy się tylko wasz Bóg w antyku natomiast Senat Rzymski swobodnie przyjmował pod swoje skrzydła obcych Bogów.
Jak można myśleć, że niewiara w wielu bogów jest nietolerancyjna? Skoro senat rzymski był taki wspaniałomyślny to dlaczego nie potrafił zaradzić upadkowi pogaństwa i starego systemu?

Te wasze misje były by pozytywne, gdyby przy okazji nie odbywało się nawracanie na katolicyzm dzięki tym praktykom wasi misjonarze unicestwili w większości naturalne religie Afryki i Ameryki Południowej. Dla was każda inna wiara to dzieło diabła, katolicka wiara ma szaloną ambicje zapanowania nad światem.
Ludy afrykańskie wcale nie są skore do przyjmowania chrztu wbrew powszechnie panującym poglądom. Wiem to od osoby, która uczestniczyła w takich misjach. Co do zapanowania nad światem chyba pomyliłeś religie. Jezus nigdy nie namawiał do walki, nawet pouczał by nie wszczynać rozruchów, tylko normalnie żyć wśród niewierzących, płacąc podatki cezarowi itp.

392 ROK TO NÓŻ WBITY HELLEŃSKIEJ KULTURZE.
Mylisz pojęcia, kultura helleńska skończyła się wraz z podbojami Aleksandra Wielkiego, czyli kilka wieków przed panowaniem Teodozjusza Wielkiego.

Crash

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 25.06.2010, 18:47:11 »
''Każdy katolik ma obowiązek misyjny, więc nie jest to w moim odczuciu negatywem.''

Yyy, nie wydaje mi się, jestem katolem i jakoś nie czuję że mam takowy obowiązek ('misyjny', jak to nazwałeś)

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #16 dnia: 25.06.2010, 19:31:25 »
Wynika to zatem z Twojej niewiedzy. A jeśli uważasz, że nie masz obowiązku misyjnego, to nie możesz nazywać siebie katolikiem. Podstawowe założenie wspólnoty (którą jest Kościół) polega na wykonywaniu swych obowiązków jako jej członka. Można powiedzieć, ze dokonując np. świętokradztwa, czy inaczej wykraczając poza założenia Kościoła katolickiego automatycznie się ekskomunikujemy, jednak zawsze możemy do Kościoła powrócić poprzez ponowne obranie drogi przezeń wyznaczonej.

A tutaj cytat z Pisma Świętego odnośnie obowiązku:
Mt 10:5-8
Tych to Dwunastu wysłał Jezus i dał im takie wskazania: <<Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego. Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. Idźcie i głoście: "Bliskie jest już królestwo niebieskie". Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy. Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie.
Mt 28:19
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.

Asphodelus

• Gość
Odp: Religie
« Odpowiedź #17 dnia: 26.06.2010, 10:12:00 »
Tak wygląda polemika? To jest jawne obrażanie ludzi mających inne poglądy od tych zaprezentowanych przez twórców. Poza tym informacje tam zawarte są nierzetelne i często nieprawdziwe np. pozmieniane są słowa w źródłach historycznych i tekstach literackich, tak by przekonywały do jedynej słusznej ideologii, jaką jest pogaństwo.
Wybacz ale my tam właśnie tłumaczymy dlaczego pogaństwo jest lepsze jeśli dla ciebie ideałem jest ubogi słaby głupiec ,,miły Bogu'' to jest to kompletne zaprzeczenie człowieka helleńskiego mającego zdrowe wysportowane ciało i silną psychikę.
Po za tym proszę Cię zacytuj gdzie tam są obrażani chrześcijanie?

Widać nie bardzo rozumiesz znaczenia tych słów. Zdania te wyrwane z kontekstu inaczej brzmią niż gdyby je czytać w Biblii jako całość.
Z chęcią dowiedziałbym się jak Ty intrpretujesz te fragmenty.

Czyli wg Ciebie jedna osoba nie może obciążać całej grupy? W takim razie błędu jednego katolika nie możesz traktować jako błędu całego Kościoła.
Tyle że w waszej wierze zbłądziło dużo więcej niż jeden osobnik, a wielu z nich obejmowało kierownicze stanowiska.
Jak można myśleć, że niewiara w wielu bogów jest nietolerancyjna? Skoro senat rzymski był taki wspaniałomyślny to dlaczego nie potrafił zaradzić upadkowi pogaństwa i starego systemu?

Asphodelus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26.06.2010, 10:59:39 »
1. Wasza wiara mówi WYRAŹNIE że inni bogowie to bałwany
2. Julian robił reformy, lecz niestety został zamordowany przez nieznanych sprawców.

Ludy afrykańskie wcale nie są skore do przyjmowania chrztu wbrew powszechnie panującym poglądom. Wiem to od osoby, która uczestniczyła w takich misjach. Co do zapanowania nad światem chyba pomyliłeś religie. Jezus nigdy nie namawiał do walki, nawet pouczał by nie wszczynać rozruchów, tylko normalnie żyć wśród niewierzących, płacąc podatki cezarowi itp.
To dlaczego w środkowej afryce 90% tubylców to chrześcijanie? Życze pozostałym 10% wytrwałości w obronie swej wiary.
Jezus rozesłał swoich na cały śwait więc miał jakiś cel. Na początku zaś chrześcijanie byli łagodni bo byli słabi

Mylisz pojęcia, kultura helleńska skończyła się wraz z podbojami Aleksandra Wielkiego, czyli kilka wieków przed panowaniem Teodozjusza Wielkiego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Okres_hellenistyczny
Kultura Helleńska zaczęła się właśnie po podboju Aleksandra Wielkiego a nie przed. Po podboju przez Oktawiana Egiptu zaczęła się epoka Grecko-Rzymska nie wiele się rożniąca, bo Rzym wszystko przejmował od Gercji.

Prostacki możesz być najwyżej ty i tobie podobni.

Odnośnie Jana Husa: Był on prześladowany nie przez głowę Kościoła katolickiego, tylko przez antypapieża, więc nie mamy o czym dyskutować.

Co do Galileusza: Zdajesz sobie sprawę jak ogromnym przełomem jest odkrycie o takiej skali? Zdajesz sobie sprawę, jak ciężko odwlec ludzi od dawnych przekonań? Udowodnij prostemu człowiekowi te prawdy, ale pokazując mu to, a nie przekazując teorię. Skąd mam wiedzieć, że Ziemia jest okrągła i krąży wokół Słońca? Nie widziałem naszej planety z innej perspektywy, aby to potwierdzić.

Odnośnie katarów... Podam teraz tylko moje subiektywne odczucie: poglądy katarów na społeczeństwo były bardzo podobne do znacznie późniejszej (około 700 lat) ideologii socjalistycznej, a jak powszechnie wiadomo - każdy socjalista jest wrogiem ludzkości.
Przelewanie krwi jest zawsze złe, ale historia masakry katarów jest bardzo przejaskrawiona.
1. Napisałem to o islamie.
2. Temu antypapieżowi asystowało dwóch katolickich królów, po za tym był okres w papiectwie gdzie było jednocześnie 3 papieży i nie wiadomo było który jest ten odpowiedni.
3. Widać inkwizytorzy badający Galileusza mieli słaby intelekt, mówisz o wyjaśnianiu prostemu człowiekowi, ale komisja przed którą stawał powinna reprezentować jakiś poziom i składać się z inteligentnychi wykształconych ludzi. Dowody na kulistość ziemi są proste: gdy statek znika za horyzontem widzimy dłużej maszt niż kadłub a ciała nie bieskie rzucają na ziemię okrągły cień. Po zatym jakim prawem zabronili mu głosić te teorie?
4. Katarzy byli mistykami, coś jak wasi obecni mnichowie w zakonach nie byli żadnymi socjalistami bo byli wiaerzący a socjalizm jest raczej ateistyczny, mi osobiście przypominali nieco buddystóww co nieznaczy że popieram jednych i drugich. Jeśli chodzi o eksterminację to jeden z legatów Arnaud Amaury po zdobyciu Bezires zdał relację papieżowi:''Dzisiaj Wasza Świątobliwość, dwadzieścia tysięcy mieszkańców wydano mieczowi, niezależnie od posady, wieku, czy płci"[ .. w Montsegur ostatnim etapie krucjaty. Katarzy byli spaleni na stosie, a ich dzieła barbarzyńsko spalone.

dlaczego Neron prześladował chrześcijan? Uważasz, że Neron - ten wspaniały politeista był wielkim i wspaniałym człowiekiem, bo tępił tych złych, wierzących w jednego boga chrześcijan?
Nero był ateistą wszystkich Bogów miał za nic, zatem nie był politeistą, chrześcijan prześladowano bo bano się grupki ekstremistów, głoszących że świat spłonie w ogniu bożym, toteż byli automatycznie najbardziej podejrzani.

Zatem ja też mogę krzyczeć: Aleksander Świętochowski - ten barbarzyński publicysta zapluł ideały romantyzmu. Wszyscy musieli być pozytywistami! 1871 rok to nóż wbity epoce romantyzmu!
Czy on komuś coś zakazał lub był u władzy? To porownanie jest kompletnie nietrfione.

Petros

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26.06.2010, 14:02:45 »
Yyy, nie wydaje mi się, jestem katolem i jakoś nie czuję że mam takowy obowiązek ('misyjny', jak to nazwałeś)
Jesteś katolikiem i równocześnie nie lubisz katolików?

Wybacz ale my tam właśnie tłumaczymy dlaczego pogaństwo jest lepsze jeśli dla ciebie ideałem jest ubogi słaby głupiec ,,miły Bogu'' to jest to kompletne zaprzeczenie człowieka helleńskiego mającego zdrowe wysportowane ciało i silną psychikę.
Fizyczność ma mało wspólnego z religią. Tak właściwie to są dwie różne kwestie. Poza tym kto zabrania chrześcijanom mieć zdrowe i wysportowane ciało? To jest tylko domena człowieka rzymskiego (helleńskim go nie można nazwać)? Z tego co mi wiadomo kapłani pogańscy raczej nie wzmacniali się fizycznie, więc o co chodzi?

Z chęcią dowiedziałbym się jak Ty intrpretujesz te fragmenty.
Ja nie mam takiego prawa interpretować publicznie tych fragmentów. Jeśli chcesz możesz jednak zapytać o to w odpowiednim serwisie np. wiara.pl. Przypuszczam nawet, że masz tam założone konto, więc chyba nie będzie problemu.

Tyle że w waszej wierze zbłądziło dużo więcej niż jeden osobnik, a wielu z nich obejmowało kierownicze stanowiska.
Mylić się jest rzeczą ludzką. Zauważ, że Kościół to nie tylko osoby na wyższych stanowiskach.

Wasza wiara mówi WYRAŹNIE że inni bogowie to bałwany
Tylko, że ci inni bogowie muszą istnieć, a ich przecież nie ma. Tolerancja polega na okazywaniu szacunku ludziom o odmiennych poglądach, a nie na przyjmowaniu za prawdziwe tego co głosi ktoś inny. Przecież nie muszę być poganinem, żeby Cię tolerować.

2. Julian robił reformy, lecz niestety został zamordowany przez nieznanych sprawców.
Julian to nie senat rzymski. Poza tym jego reformy miały na celu upodobnienie się do chrześcijaństwa, więc to już nie było pogaństwo w klasycznej formie.

To dlaczego w środkowej afryce 90% tubylców to chrześcijanie?
Skąd te dane o 90%? Są też takie regiony, gdzie chrześcijan jest bardzo mało. Dziwne to trochę, że nawracanie na islam Ci nie przeszkadza.

Jezus rozesłał swoich na cały śwait więc miał jakiś cel.
Kto mówi, że nie miał?

Na początku zaś chrześcijanie byli łagodni bo byli słabi
Teraz nie są łagodni?

Kultura Helleńska zaczęła się właśnie po podboju Aleksandra Wielkiego a nie przed. Po podboju przez Oktawiana Egiptu zaczęła się epoka Grecko-Rzymska nie wiele się rożniąca, bo Rzym wszystko przejmował od Gercji.
Chodzi o to, że kultura helleńska i kultura hellenistyczna to nie to samo. Podałeś linka do kultury hellenistycznej, czyli tej po Aleksandrze Wielkim. Piszesz cały czas o kulturze helleńskiej, a ona była wcześniej, jeszcze przed rzymskimi podbojami.

Nero był ateistą wszystkich Bogów miał za nic, zatem nie był politeistą
Gdzie wyczytałeś, że Neron był ateistą? Przecież mógł wierzyć w bogów, ale równocześnie "mieć ich za nic".

Zamknięcie serwisu Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj