socjalistami bo byli wiaerzący a socjalizm jest raczej ateistyczny
Co za brednie! Ateistyczny był na ten przykład komunizm, który jest skrajną formą socjalizmu! Idee socjalistyczne nie są w żaden sposób powiązane z religią - to systemy ideologiczne pochodne od socjalizmu miały inne poglądy na to, jak na przykład nazizm i komunizm, które były antyreligijne. Istnieje przecież socjalizm chrześcijański, więc pisanie, że socjalizm jest ateistyczny jest zwyczajną bzdurą.
Widać inkwizytorzy badający Galileusza mieli słaby intelekt, mówisz o wyjaśnianiu prostemu człowiekowi, ale komisja przed którą stawał powinna reprezentować jakiś poziom i składać się z inteligentnychi wykształconych ludzi. Dowody na kulistość ziemi są proste: gdy statek znika za horyzontem widzimy dłużej maszt niż kadłub a ciała nie bieskie rzucają na ziemię okrągły cień. Po zatym jakim prawem zabronili mu głosić te teorie?
Zastanawia mnie, że ciebie nie dziwi to, że poganie również wierzyli w płaską Ziemię...
Napisałem to o islamie.
I co z tego? Islam jest jedną z religii objawionych i obrażając muzułmanów obrażasz też mnie - chrześcijanina. Nasza wiara jest podobna, a ja nie ukrywam, że nazywam islamistów "kuzynami w wierze".
Na początku zaś chrześcijanie byli łagodni bo byli słabi
Na początku nazwałeś katarów "łagodnymi", więc można wywnioskować, że byli słabi, a to co słabe - upada. "Prawo natury". Stare religie politeistyczne też okazały się słabe, bo wyparło je chrześcijaństwo, które wszak powstało jako żydowska sekta, więc również powinno być mizerne i kiepskie, a było i jest inaczej.
Ciągle nawracasz do katarów - źli chrześcijanie mordujący wszystko co się rusza, ale o wyprawach Wikingów (pogan) wyrzynających całe wsie nie wspominasz. Wszak gdyby poganie byli wszędzie, to na świecie panowałby ład i porządek. Wszystkim byłoby dobrze, nie byłoby wojen... Żyć nie umierać!
Czy on komuś coś zakazał lub był u władzy? To porownanie jest kompletnie nietrfione.
Idę twoim tokiem myślenia. Jeden człowiek, a ty już obwiniasz całe chrześcijaństwo (tutaj moja aluzja: prace jednego człowieka, a ja zwalam to na wszystkich pozytywistów). To co prezentujesz głupota połączona ze skrajnym idiotyzmem (przepraszam za mocne słowa).
Tak, jestem raczej katolikiem z przymusu.
Jak można być katolikiem z przymusu? Prosta sprawa - wierzysz, lub nie i wszystko jasne.
Z tego co pamiętam byłeś kiedyś rodzimowiercą. Dlaczego jesteś katolikiem z przymusu?
A to nie Minsc był rodzimowiercą słowiańskim?