Zamknięcie serwisu
Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj

Autor Wątek: Religie  (Przeczytany 17602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Crash

• Gość
Odp: Religie
« Odpowiedź #20 dnia: 26.06.2010, 14:21:01 »
Yyy, nie wydaje mi się, jestem katolem i jakoś nie czuję że mam takowy obowiązek ('misyjny', jak to nazwałeś)
Jesteś katolikiem i równocześnie nie lubisz katolików?

Tak, jestem raczej katolikiem z przymusu.

Petros

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26.06.2010, 14:40:47 »
Z tego co pamiętam byłeś kiedyś rodzimowiercą. Dlaczego jesteś katolikiem z przymusu?

Offline KajSztof

• Brony
  • Areopag
  • Konsul
  • Punkty wiedzy 31
  • Gruby Wujo
« Odpowiedź #22 dnia: 26.06.2010, 14:55:29 »
socjalistami bo byli wiaerzący a socjalizm jest raczej ateistyczny
Co za brednie! Ateistyczny był na ten przykład komunizm, który jest skrajną formą socjalizmu! Idee socjalistyczne nie są w żaden sposób powiązane z religią - to systemy ideologiczne pochodne od socjalizmu miały inne poglądy na to, jak na przykład nazizm i komunizm, które były antyreligijne. Istnieje przecież socjalizm chrześcijański, więc pisanie, że socjalizm jest ateistyczny jest zwyczajną bzdurą.

Widać inkwizytorzy badający Galileusza mieli słaby intelekt, mówisz o wyjaśnianiu prostemu człowiekowi, ale komisja przed którą stawał powinna reprezentować jakiś poziom i składać się z inteligentnychi wykształconych ludzi. Dowody na kulistość ziemi są proste: gdy statek znika za horyzontem widzimy dłużej maszt niż kadłub a ciała nie bieskie rzucają na ziemię okrągły cień. Po zatym jakim prawem zabronili mu głosić te teorie?
Zastanawia mnie, że ciebie nie dziwi to, że poganie również wierzyli w płaską Ziemię...

Napisałem to o islamie.
I co z tego? Islam jest jedną z religii objawionych i obrażając muzułmanów obrażasz też mnie - chrześcijanina. Nasza wiara jest podobna, a ja nie ukrywam, że nazywam islamistów "kuzynami w wierze".

Na początku zaś chrześcijanie byli łagodni bo byli słabi
Na początku nazwałeś katarów "łagodnymi", więc można wywnioskować, że byli słabi, a to co słabe - upada. "Prawo natury". Stare religie politeistyczne też okazały się słabe, bo wyparło je chrześcijaństwo, które wszak powstało jako żydowska sekta, więc również powinno być mizerne i kiepskie, a było i jest inaczej.

Ciągle nawracasz do katarów - źli chrześcijanie mordujący wszystko co się rusza, ale o wyprawach Wikingów (pogan) wyrzynających całe wsie nie wspominasz. Wszak gdyby poganie byli wszędzie, to na świecie panowałby ład i porządek. Wszystkim byłoby dobrze, nie byłoby wojen... Żyć nie umierać!

Czy on komuś coś zakazał lub był u władzy? To porownanie jest kompletnie nietrfione.
Idę twoim tokiem myślenia. Jeden człowiek, a ty już obwiniasz całe chrześcijaństwo (tutaj moja aluzja: prace jednego człowieka, a ja zwalam to na wszystkich pozytywistów). To co prezentujesz głupota połączona ze skrajnym idiotyzmem (przepraszam za mocne słowa).

Tak, jestem raczej katolikiem z przymusu.
Jak można być katolikiem z przymusu? Prosta sprawa - wierzysz, lub nie i wszystko jasne.

Z tego co pamiętam byłeś kiedyś rodzimowiercą. Dlaczego jesteś katolikiem z przymusu?
A to nie Minsc był rodzimowiercą słowiańskim?

Petros

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26.06.2010, 15:25:41 »
A to nie Minsc był rodzimowiercą słowiańskim?
Tak, pomyliło mi się ;).

Asphodelud

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27.06.2010, 12:53:52 »

Co za brednie! Ateistyczny był na ten przykład komunizm, który jest skrajną formą socjalizmu! Idee socjalistyczne nie są w żaden sposób powiązane z religią - to systemy ideologiczne pochodne od socjalizmu miały inne poglądy na to, jak na przykład nazizm i komunizm, które były antyreligijne. Istnieje przecież socjalizm chrześcijański, więc pisanie, że socjalizm jest ateistyczny jest zwyczajną bzdurą.

Socjalizm drogi panie wywodzi się z komunizmu, socjalizm chrześcijański powstał pod koniec XIX wieku gdy Leon XIII wydał specjalną encyklikę, by ludzie nie fascynowali się komunizmem i mieli trochę ,,socjalizmu w chrześcijaństwie''.

Zastanawia mnie, że ciebie nie dziwi to, że poganie również wierzyli w płaską Ziemię...

Grecki uczony Eratostenes w 230 p.n.e obliczył obwód ziemi. Zatem już przed narodzinami Jezusa było wiadome o kulistości ziemi.

I co z tego? Islam jest jedną z religii objawionych i obrażając muzułmanów obrażasz też mnie - chrześcijanina. Nasza wiara jest podobna, a ja nie ukrywam, że nazywam islamistów "kuzynami w wierze".
Z tymi ,,kuzynami'' toczyliście krwawe wojny, oni was chrześcijan uważają za niewiernych którzy fałszują treść Biblii. Barbarzyństwo islamskie zalewa Europę są dzicy i nieokrzesani, pojedź sobie do muzułmańskiej dzielnicy w zachodniej europie zobaczysz jak tam jest. Możesz też wybrać egzotykę spróbój się pojawić w Arabii Saudyjskiej z krzyżykiem albo innym symbolem religijnym tudzież np. Biblią. Najbardziej mnie jednak oburza sposób jaki traktują oni kobiety, jak przedmioty, Koran jest przesiąknięty nienawiścią do innowierców... długo by o tym opowiadać. 

Na początku nazwałeś katarów "łagodnymi", więc można wywnioskować, że byli słabi, a to co słabe - upada. "Prawo natury". Stare religie politeistyczne też okazały się słabe, bo wyparło je chrześcijaństwo, które wszak powstało jako żydowska sekta, więc również powinno być mizerne i kiepskie, a było i jest inaczej.

Ciągle nawracasz do katarów - źli chrześcijanie mordujący wszystko co się rusza, ale o wyprawach Wikingów (pogan) wyrzynających całe wsie nie wspominasz. Wszak gdyby poganie byli wszędzie, to na świecie panowałby ład i porządek. Wszystkim byłoby dobrze, nie byłoby wojen... Żyć nie umierać!
Wikingowie najeżdżali inne terytoria z powodu braku ziemi i przeludnienia, Katarowie byli pokojowo nastawieni.
Pogaństwo przegrało najprawdopodobniej z braku organizacji i kryzysów społecznych w3 obu przypadkach mogą wśród ludzi gwałtownie się zmieniać sympatie religijne. Gdy by Julian nie został zzamordowany kto wie jak by się potoczyły losy.

Idę twoim tokiem myślenia. Jeden człowiek, a ty już obwiniasz całe chrześcijaństwo (tutaj moja aluzja: prace jednego człowieka, a ja zwalam to na wszystkich pozytywistów). To co prezentujesz głupota połączona ze skrajnym idiotyzmem (przepraszam za mocne słowa)..
Teodozjusz był władcą- miał za sobą tysiące dworaków urzędników i innych sługusów- jego słowo stawało się prawem, tak się składa, że kiedy warstwy rządzące stały się chrześcijańskie zaczęły bezlitośnie prześladować politeistów, wcześniej Konsta
ntyn wydał edykt o tolerancji , który sam łamał widać tu bardzo chrześcijańską tolerancję wobec wszystkiego co inne. Argumentacja że wtedy żyli tylko chrześcijanie jest błędem bo wtedy nie był by wcale potrzebny edykt o nietolerancji.

Petros

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28.06.2010, 23:50:13 »
Socjalizm drogi panie wywodzi się z komunizmu, socjalizm chrześcijański powstał pod koniec XIX wieku gdy Leon XIII wydał specjalną encyklikę, by ludzie nie fascynowali się komunizmem i mieli trochę ,,socjalizmu w chrześcijaństwie''.
Są różne rodzaje socjalizmu i nie zawsze są one szkodliwe.

Grecki uczony Eratostenes w 230 p.n.e obliczył obwód ziemi. Zatem już przed narodzinami Jezusa było wiadome o kulistości ziemi.
Tylko garstka ludzi o tym wiedziała. reszta dalej trwała przy tym, że Ziemia jest płaska. Poza tym jeszcze przed Euklidesem Arystoteles naukowo udowodnił kulistość Ziemi.
Z tymi ,,kuzynami'' toczyliście krwawe wojny, oni was chrześcijan uważają za niewiernych którzy fałszują treść Biblii. Barbarzyństwo islamskie zalewa Europę są dzicy i nieokrzesani, pojedź sobie do muzułmańskiej dzielnicy w zachodniej europie zobaczysz jak tam jest. Możesz też wybrać egzotykę spróbój się pojawić w Arabii Saudyjskiej z krzyżykiem albo innym symbolem religijnym tudzież np. Biblią. Najbardziej mnie jednak oburza sposób jaki traktują oni kobiety, jak przedmioty, Koran jest przesiąknięty nienawiścią do innowierców... długo by o tym opowiadać.
Islam a fundamentalizm islamski to nie to samo. Nie można też generalizować, że islamiści to samo zło, a poganie to samo dobro, jak Ty to czynisz.

Mógłbyś odpowiedzieć na moje porzednie pytania?

Offline Kalontas

• Magnus Quizmagister
  • Dyktator
  • Punkty wiedzy 97
  • Magister Mythologiae Omniae
« Odpowiedź #26 dnia: 30.06.2010, 19:21:03 »
Ten wątek służyć miał koledze do przywitania się. To już zrobił, więc wątek można zamknąć. Jeśli są chętni do kulturalnej dyskusji na temat tego, co głowa którego wyznania robiła w przeszłości, proszę to zrobić gdzie indziej.

Zamknięcie serwisu Z powodu bardzo małej aktywności utrzymującej się od dłuższego czasu serwis Archeos.pl zostanie zamknięty. Z końcem marca wyłączone zostanie forum, a z końcem maja - to jest: 31 maja 2023 roku - wyłączony zostanie cały serwis. Dziękujemy wszystkim, którzy tworzyli razem z nami ten serwis od 2008 roku. Więcej informacji można znaleźć tutaj